Нови конспиративни теории коя държава предизвика земетресението в Турция

Свят

Затварянето на американските консулства в Турция в края на януари, земетресението и пристигането на американски военен кораб предния ден не могат да бъдат просто съвпадение. Вашингтон стои зад катастрофата, твърди авторът на статия от турското издание dikGAZETE, цитиран от „Труд“.

 

След предупреждение за сигурност, издадено от посолството на САЩ в Турция на 27 януари тази година, водещи европейски държави направиха подобни изявления и решиха временно да затворят своите консулства в Истанбул, предимно в района на Таксим.

Посланиците и представителите на САЩ, Холандия, Швейцария, Швеция, Великобритания, Германия, Белгия, Франция и Италия, които временно затвориха някои дипломатически и консулски служби в Турция, бяха привикани в турското Министерство на външните работи и чрез тях на съответните страни беше даден сигнал: „С такива подходи си служат единствено терористичните организации в своите коварните планове“, се казва в публикацията в турската преса.

Критични изявления относно затварянето на чуждестранни консулства дойдоха от турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу, ход, който се разглежда като „международна операция“ срещу Анкара.

Сред обществеността е широко разпространено убеждението, че когато американски военни кораби се появят в турски териториални води, със сигурност ще настъпи катастрофа. В тази връзка, след земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер, което разтърси сърцето на Турция с епицентър в Пазарджък, област Кахраманмараш, в социалните мрежи отново започнаха да се обсъждат спекулации за HAARP.

HAARP е разработен преди много години от американския учен и изобретател от сръбски произход Никола Тесла и представлява научен проект, известен като „програма за високочестотни активни изследвания на полярни сияния“, реализирана в американския щат Аляска. „Игнорирайте думата „научен“, този проект не е толкова безвреден. Това е по-скоро военно-технологично оръжие, предназначено да осигури глобално господство на САЩ“, пише още в статията.

Какво може да се направи с HAARP?

„Тази програма може да промени климата, да разтопи леда на полюсите и да ги премести, да си играе с озоновия слой, да предизвика земетресение, да контролира океанските вълни, да манипулира земните енергийни полета, да контролира човешкия мозък, да създаде термоядрен взрив, без да разпространява радиация“, пише още турският журналист.

В резултат на земетресението край бреговете на Мраморно море на 17 август 1999 г. и последвалите бедствия в Адапазари и Болу, за които се твърди, че са използвали технологията HAARP, са разрушени общо 285,2 хиляди жилищни сгради и 42,9 хиляди обществени сгради повредени.

Според резултатите от парламентарно проучване, публикувано през 2010 г., 18,4 хиляди души са загинали, 48,9 хиляди са ранени. А по неофициална информация са загинали повече от 65 хиляди души, повече от 100 хиляди са ранени с различна тежест. Освен това 133,7 хиляди сгради са срутени, около 600 хиляди души остават без дом.

Криза с турски флаг на американски военен кораб

Военният кораб на военно-морските сили на Щатите USS Nitze, който участва в гражданската война в Йемен, хвърли котва край бреговете на Долмабахче в Истанбул ден преди земетресението. Американският флаг на кораба, който, противно на всички корабни обичаи, беше непропорционално по-голям от турския флаг, както и снимки на американския посланик на борда, бяха изтълкувани като заплаха за Анкара. Когато американският военен кораб минаваше през Босфора, екипажът се качи на палубата.

„Наред с американския флаг на кораба беше издигнат и турският. Вторият обаче беше много малък, докато знамето на САЩ беше твърде голямо. В същото време посланикът на САЩ в Анкара Джефри Л. Флейк и генералният консул на САЩ в Истанбул Джули А. Еадех се качиха и се снимаха пред знамената, което беше нееднозначно тълкувано.“ По-малко от ден след тези съобщения и тълкувания, земетресение с епицентър в Пазарджък и Елбистан в провинция Кахраманмараш на практика заличи Адана, Адияман, Диарбекир, Хатай, Османие, Кахраманмараш и Шанлиурфа.

Гласове в социалните медии показват активни опити да се свърже скорошното земетресение с посещението на американски военен кораб в Истанбул. „От тази гледна точка, моментът на пристигането му, е тясно свързан със земетресението“, убедени са турски медии.

Освен това много от жителите на засегнатите градове съобщават за сини проблясъци, наблюдавани преди земетресението в Турция, приличащи на полярни сияния. Самата програма HAARP започва през 1993 г., а през 1999 г. в Турция имаше силно земетресение, преди което очевидци също масово описват със следните странни думи: „Меч от светлина излетя от Мраморно море“. Други твърдят, че преди земетресението е имало бели, жълти и червени светлини.

Идеолозите на конспиративните теории изтъкват като още една причина напрежението между Турция и САЩ, предизвикано от нежеланието на САЩ да доставят бойни самолети на Турция. Но както обяснява пред АРД Леа Фрювирт от германския Център за мониторинг, анализи и стратегии – всичко това е типичен модел в конспиративните среди: „Свързването на едно нещо с нещо съвсем различно, придружено от твърдението, че между тях има причинно-следствена връзка. Не е трудно, при съответен начин на поднасяне на информацията, те да бъдат представени като последователна поредица от събития. Но това не доказва причинно-следствената връзка“, казва Леа Фрювит.

„Конспиративните теории не са обект на индивидуална психология. Те са социален проблем. Въпросът, върху който трябва да се съсредоточим е не кой вярва в конспиративни теории, а защо в моменти на стрес и криза, тези теории стават изключително привлекателни за много хора“, коментира доктор Йован Байфорд, лектор по психология в Англия.

Източник Блиц.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *