Нови протести на земеделците: Блокади на АМ „Европа“, АМ „Тракия“ и ГКПП „Маказа“ СНИМКИ

България отблизо

Пореден на протести на земеделците и блокади на ключови места в страната.

Предстои нова среща на протестиращите земеделски производители в Министерски съвет, след като последната им не доведе до желан резултат.

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на „Зелената сделка“, защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна.

От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора – от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.

Ямбол:

Трите изхода за магистрала „Тракия“ в областта ще бъдат блокирани от протестиращи земеделски производители. Това съобщи Стоян Александров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на регионалната организация.

 

БТА

 

Между 10:00 и 15:00 часа ще бъде спряно движението в района на пътните възли край селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Пътят между Ямбол и Сливен също ще остане затворен.

Преустановен ще е трафикът по международния път от граничен пункт „Лесово“ към пътен възел „Петолъчката“.

Стара Загора:

Протест на животновъди и земеделци от Павел баня и Казанлък блокира за пореден ден движението по Подбалканския път Бургас-София в района на разклона за град Павел баня.

На място са фермери със земеделска техника и животни. Протестиращите са предимно малки производители, които са категорични, че при настоящите условия техният фалит е само въпрос на време.

 

БТА

 

Те настояват за незабавно изплащане на субсидиите и за намаляване на административната тежест. Протестът тук се очаква да продължи до 13:00 часа, а от Община Павел баня информираха, че ще бъдат пропускани автомобили със специален режим на движение, както и общински автобуси, превозващи деца. По думите на протестиращи, блокиран е и разклонът за казанлъшкото село Дунавци. 

Протестиращите затвориха автомагистрала „Тракия“ в района на Стара Загора. Очаква се блокадата да продължи до 12:30 часа. 

 

БТА

 

По-рано за пореден ден тежка техника блокира движението по главния път Стара Загора-Димитровград, където е достъпът до автомагистралата.

 

БТА

 

Протестиращите са категорични, че ще бъдат тук всеки ден, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Очаква се трафикът да бъде възстановен в 15:00 часа.

Перник:

За четвърти ден протестиращи земеделски производители излязоха на протест.

 

БТА

 

 

БТА

 

Исканията са свързани с преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Варна:

 

БТА

 

Земеделски производители за пореден ден затвориха с тежка техника основни пътища в областта. Протестите са на четири места.

Затворени са пътят Варна-Бургас в района на местността „Харамията“ и село Рудник, както и отсечките между Дългопол и Провадия, и Дългопол и Цонево.

Блокадата ще е до 15:00 часа. Това каза земеделският производител Пламен Николов, който участва в затварянето на пътя от Варна за Бургас – в района на местността „Харамията“.

БТА

 

 

БТА

София:

Георги Димитров

 

Земеделци блокираха АМ „Европа“ до Сливница – в посока София.

Георги Димитров

 

 

Георги Димитров

Силистра:

За пореден ден зърнопроизводители се включват в недоволството на колегите си от страната. Протестът се провежда на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Той е под формата на колони от тежки машини, които се движат по ключови пътни участъци.

БТА

 

В Силистренско в протеста участват и земеделски производители от други отрасли. По думите на Димитричка Търпанова, член на Управителния съвет на Българска аграрна камара, причината за отпушването на недоволството в бранша е това, че в края на 2023 г. Народното събрание не е гласувало средства за изплащане на компенсации.

Очаква се недоволството на земеделците да продължи до 13:00 часа. В събота и неделя протести няма да има.

Русе:

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ за четвърти ден и ще раздават бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори. Преди това те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

„Ще обсъдим предложения вариант на изчисляване на загубите и тогава ще вземем решение. Ще изчакаме и резултатите от срещата с премиера. Тогава ще решим дали ще продължим с протестите през идната седмица“, каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“.

БТА

 

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че на срещата с премиера очаква конкретни гаранции по исканията. Той обясни, че днес на изчакващите в колоните шофьори ще бъдат раздадени половин тон мляко в бутилки в знак на извинение.

Деян Генов, управител на магазин в района на „Дунав мост“, каза, че подкрепя протестите, но не одобрява начина, защото така бизнесът страда. „Нямаме клиенти, с което не можем да покрием таргета си за деня“, коментира Генов.

Милен Коев посочи, че протестът ще продължи до 15:00 часа, като уточни, че ще бъдат пропускани спешни случаи, линейки и хора, които бързат за летището в Букурещ.

Ловеч:

За четвърти ден протестиращи земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София-Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“.

БТА

 

Ограничено е и движението на пътя София-Русе при Луковит. Блокадата ще продължи с час повече – до 15:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на няколко пъти по 15 минути, каза Симеон Симеонов – представител на земеделските производители.

Той се надява днешният ден да е последен от протестите и да се стигне до консенсус между правителството и бранша. „До довечера ще вземем становище дали приключваме с протестните действия или от понеделник продължаваме. Събота и неделя няма да има блокади по пътищата. Със сигурност ще направим някакви компромиси“, посочи Симеонов.

Монтана:

Земеделците блокират основни пътища в областта. Това съобщи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в региона Веселка Василева.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана.

БТА

 

Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Василева съобщи, че протестът е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата се увеличава с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10:00 до 12:00 часа, втория от 10:00 до 13:00 часа, третия – от 10:00 до 14:00 часа, то днес блокадата ще бъде от 10:00 до 15:00 часа.

„Пропускат се автомобилите със специален режим на движение и тези, в които пътуват болни хора и пациенти за хемодиализа. Протестите ще продължат, докато правителството не чуе исканията на земеделските производители и не осигури нормална среда за нашата работа“, заяви Василева.

Враца:

Земеделските производители продължават с протестите си и за четвърти ден блокираха движението между Мизия и Оряхово. Основното, което ни притеснява, са промените в българското законодателство, в правилата по отношение на зелената сделка и как ще бъде гарантирано, че всичко това ще се случи.

БТА

 

Това обясни един от организаторите на протеста Румяна Ангелова. „Това са седем закона в България, които трябва да се направят или променят. От 20 години се борим това да се случи и хората се притесняват, че ще ни излъжат“, каза Ангелова. По думите ѝ по отношение на финансовата част има вече напредък в преговорите.

Хасково:

Протестите на земеделците в областта се разраснаха с проява на недоволство в още една точка от региона – в Ивайловградско. Сдружение „Необлагодетелствано животновъдство и екология“ и Асоциациите на зърнопроизводителите и животновъдите в България организираха шествие в най-южната община на региона, бе публикувано във страницата във „Фейсбук“ с името „Община Ивайловград – новините“.

БТА

 

Програмата предвижда събиране на техника на кръговото движение на главния път Ивайловград-Любимец. Шествието продължава с маршрут през Ивайловград и село Славеево до граничния пункт с Гърция Ивайловград-Кипринос.

Както и в предишните три дни, селскостопански производители блокираха с машини пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив-Свиленград.

Действията ни ще продължат пет часа. Това каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Той уточни, че от днешните преговори с кабинета ще стане ясно, дали и следващата седмица ще има демонстративно затваряне на пътна инфраструктура и за пореден път увери, че митингуващите нямат политически искания.

Търговище:

Протестиращи земеделци се събраха за четвърти ден на главния път София-Варна край Търговище. Блокадата на пътя ще продължи четири часа, посочиха те.

Зърнопроизводителите дискутираха въпроса да продължи ли от понеделник протестът и как ще се процедира оттук нататък в търсене на решения на проблемите в сектора. Събрани заедно, те очертаха и още един проблем, който сериозно тревожи стопаните в областта.

БТА

 

„За земеделците проблем са дивите животни – кошути и елени, тъй като тe унищожават много от продукцията. Има вече вдигнати няколко дела, но от тях няма никакви ползи.

Дивечът също е „под покрива“ на земеделското министерство, но оттам няма никакви реакции – толкова време се пише и се говори и по медиите. Ще повдигнем и този въпрос – какво може да се случи и какво може да се направи, за да сме по-добре защитени“, каза зърнопроизводителят Галин Стаматов.

Въпреки трудностите, производителите бяха категорични, че ще продължат да обработват нивите, защото това умеят.

Кърджали:

Фермери блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Маказа“ – в района на кръстовището за пункта и Момчилград, познато сред местните като спирка Джебел, с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Действията им бяха подкрепени от колеги от Смолян и Карлово.

„Ние всички земеделски производители вече сме заедно и няма да ни разделят. Това трябва да стане ясно на нашите управляващи. На 13 февруари сме в София. Ще стигнем и до Европа“, каза пред присъстващите председателят на Асоциация „Обединени животновъди“ Бойко Синапов.

БТА

 

По думите му, сегашният министър и екипа му не могат да извършат нужните промени. Според Синапов от асоциацията, която представлява, са дали над 40 предложения за Стратегическия план до 2027 г. в сектора, като по нито едно няма развитие.

Искаме Закон за защита на българския производител. Искаме да защитим българското земеделие, животновъдство, зеленчукопроизводство, за това министър Вътев, искаме вашата оставка, се обърнаха към земеделския министър протестиращите.

Освен блокадата, протестиращите изсипаха самосвал с тор върху главния път, запалиха бала със слама и изляха цистерна с мляко. 

Източник Дарик нюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *