НОИ фалира, оставаме без пенсии? Вижте какво обяви Борисов за патовата ситуация, която ни очаква!

България отблизо
Държавата да плаща първите 11 дни болничен при карантина заради коронавирус. Това ще предложи на здравното министерство премиерът Бойко Борисов. Мярката обаче може да доведе до фалита на НОИ.

Спор се разрази през последните няколко дни за това кой трябва да плаща, ако гражданин в страната се постави доброволно под карантина. Лекари заявиха, че болничен лист не може да бъде издаден, а карантина за сметка на годишния отпуск, било то платен или не, е недопустима според бизнеса.

 

След като заразата започна да се разпространява бързо и в Европа беше създаден кризисен щаб, който започна работа по превенция по граници и летища. Беше решено, че всички, които са пътували в рискови региони и сега се завръщат да бъдат подлагани на доброволна карантина от 14 дни. Резонно обаче тук възникна въпросът какво ще се случи с работата на тези хора. Дали трябва да си пуснат отпуска или могат да ползват болнични. Първоначално министър Ананиев обясни, че хората трябва да използват годишния си отпуск, защото нямало нормативна наредба, по която тези дни да минат като болничен. Причината – тези хора може и да не са болни, това е само защита.

 

В парламента днес Борисов заяви, че ще предложи на здравния министър Кирил Ананиев първите 11 дни от двуседмичната карантина да се поемат от държавата.

 

Тази теза беше повторена вчера и от Борисов, докато беше в Гърция. Според него хората си пътуват и не поемат отговорност и държавата не е длъжна да им плаща болничните.

 

Днес обаче нещата са се променили.

 

„Сега 3 дни се поемат от работодателите, другите 11 дни се плащат от НОИ и аз точно това ще предложа днес на Ананиев. Да поемем карантината“, заяви Борисов.

 

„Ако обаче има 15 000 или 20 000 болни да си седят вкъщи и ние, НОИ, да им плаща – НОИ ще се изпразни, предупреждавам. Няма да останат пари за социални разходи и пенсии“, предупреди обаче премиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *