Нюзуик за непобедимото оръжие на Путин: Руски „огнени кълба“ пробиват защитата на САЩ!

Свят

Русия разгръща още една смъртоносна оръжейна система – хиперзвуковата „Авангард“. Министерството на отбраната на РФ в събота сподели кадри от разполагането на полк с ракети „Авангард“, хиперзвукова система с ядрени възможности, подготвена за битка.

Полкът е бил разположен в района на Оренбург в южните Уралски планини, съобщи държавната информационна агенция ТАСС в събота.

Той е оборудван с междуконтинентални балистични ракети, чието инсталиране отне няколко часа, се казва в съобщението.

 

„Още един полк с ракети „Авангард“ застъпи на бойно дежурство в Оренбургска област“, се казва в изявление на министерството.

„Авангард“ беше една от няколкото свръхмодерни оръжейни системи, които руският президент Владимир Путин обяви през март 2018 г.

Руски официални лица казаха, че оръжието може да лети със скорост 27 пъти по-висока от скоростта на звука и е невъзможно да бъде прихванато.

В речта си през 2018 г., представяйки „Авангард“, Путин описа системата като „непобедима“ и я оприличи на „метеорит“ и „огнено кълбо“.

Той каза, че тя е способна да прави резки маневри по пътя си към целта, което означава, че е „абсолютно неуязвима за всякакви оръжия за противовъздушна и противоракетна отбрана“.

Путин отново приветства възможностите на бойния коплекс след тестово изстрелване от ракетната база „Домбаровски“ през декември същата година.

„Авангард“ е неуязвим за прихващане от каквито и да било съществуващи и перспективниза противоракетна отбрана на потенциалния противник“, каза руският лидер и добави, че това ще гарантира сигурността на Русия в обозримо бъдеще.

По същото време бившият руски министър на отбраната Сергей Иванов каза, че Русия разполага с 12 новопроизведени системи Avangard, които са разработени на относително ниска цена.

 

„Авангард“ тежи около 2000 кг, има обсег от над 6000 км и е в състояние да носи ядрен или конвенционален полезен товар, според проекта за противоракетна отбрана на Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Авангард“ се носи до апогея си от балистична ракета. Веднъж ускорена до своя суборбитален апогей от около 100 км, бойната част се отделя от своята ракета и се спуска към целта си през атмосферата.

Първата ракетна система „Авангард“ влезе в експлоатация в края на 2019 г., съобщи руското министерство на отбраната.

„„Авангард“ е една от двете системи, разработени от Русия, които са „способни да летят по траектории над южния полюс, за да се доближат до континенталната част на САЩ от юг“, се казва в доклад на Националния център за въздушно и космическо разузнаване от 2020 г.

„Авангард“ „е предназначен да проникне в системата за противоракетна отбрана на САЩ и да нанесе удари по критични цели с ядрена бойна глава“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *