Няма изненада: Ето защо ген. Суровикин нареди на руските войски да се изтеглят от Херсон!

Свят

Новият командир на руските сили в Украйна Сергей Суровикин обяви, че армията му напуска десния бряг на Херсонска област. Това на практика означава, че руснаците се изтеглят и от областният център гр. Херсон, предава агенция УНИАН.

Украински телеграм канали вече публикуват снимки от навлизането на ВСУ в Снигиревка, градът е под техен контрол. Също така въоръжените сили на Украйна навлязоха и в Калининское,  като фронтовата линия стабилно се придвижва към Херсон.

Според генерал Суровикин, в случай на разрушаване на дигата на Каховската водноелектрическа централа, която е подложена на ракетни атаки от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), обширни територии ще бъдат наводнени и руските войски на десния бряг на р. Днепър ще бъдат напълно изолирани.

„В тези условия най-подходящият вариант е да се организира отбрана по преградната линия на река Днепър“, каза Суровикин, цитиран от информационните агенции.

„Решението за отбрана на левия бряг на Днепър не е лесно, но в същото време ще спасим живота на нашите военни и боеспособността на групата войски. Препоръчително е да се организира отбранителна линия по левия бряг на Днепър“, заяви ген. Суровикин на среща с руския министър на отбраната Шойгу.

„Съгласен съм. Пристъпете към изтегляне на войските. Животът и здравето на руските военнослужещи винаги са приоритет“, отговори от своя страна Шойгу във видео, разпространено от Москва.

Припомняме, че по-рано днес бе съобщено, че зам.-началникът на руската администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов е загинал при катастрофа, но не бяха дадени повече подробности.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *