Няма такава наглост! Вижте как ГЕРБ планира да се изгаври с 1,2 милиона българи!

България отблизо

Празните жилища в България да се облагат с по-висок данък, който да отива директно в държавната хазна.

Това предложи изненадващо  зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова.  Новата мярка целяла уж да бъдат накарани собствениците им да ги продадат, или да ги  дадат под наем. Идеята е на ГЕРБ и вече е вкарана за обсъждане  в новата Националната стратегия за жилищната политика.

Според Крумова, така имотите щели да поевтинеят и всички българи, които нямат лично жилище, ще има къде да живеят, защото ще могат да си го купят, или да го ползват при по-нисък наем. В момента в страната ни имало 1,2 млн. празни апартаменти и къщи, а в същото време много от българските граждани се блъскали  в пренаселени жилища. Ще се направи и стратегия как да се накарат хората, които имат празни апартаменти, да ги дадат под наем!

Ако многоимотните продадат апартаментите си, или ги дадат под наем, проблемът щял веднага да се реши. В момента липсвали общински и  социални жилища и няма къде да бъдат настанени крайнонуждаещи се и многодетни семейства.

Освен по-високите данъци, в стратегията на правителството  щели да се търсят и други мерки срещу пустеещите имоти, за да бъде решен проблема на безимотните. Предвижда се да се направи и държавен контролиран наемен пазар, в който да се отдават имоти под наем само от лицензирани фирми.  Освен това нямало добре развит контрол кой какво отдава под наем. Това ставало в повечето случаи нелегално и някои хазяи не декларирали пред хазната получените пари и не плащали данъци върху взетите суми.

Нямало и регистър кой имат в какво техническо състояние е и дали няма нужда от саниране. Затова предстои нова категоризация и технически скици на целия сграден фонд, а дали ще бъдат отпуснати пари за саниране от ЕС и колко ще са, в момента не се знае. Старият програмен период е приключил, а новият е с неясни параметри. Дори да бъдат отпуснати пари, санирането няма да е безплатно и хората ще си доплащат. От това ще бъдат освободени само социалнослабите.

В други държави хората теглели заеми от банки за задължителната иновация на жилищата си, а банките пък следяли за качеството на работата, обясни Малина Крумова.

Честно казано, омръзна ни от Калинки и Малинки в политиката!

Омръзна ни и от наглостта на управляващите, които искат да вземат последната кожа от гърба ни!

1,2 милиона празни имота в България? Цифрата е шокираща, но в нея най-вероятно влизат изоставените, полурухнали къщи и колиби по селата, в които никой не живее. Човек и да иска, не може да продаде такава къща, а сега ще трябва да плаща двойно на държавата, че я притежава. Или направо да й я подари.

Празни са домовете на емигрантите ни, които работят  в чужбина, но всяка година се връщат.

Кой може да ги принуди да ги дадат под наем и да нямат къде да се приберат? Собствеността е неприкосновена и всеки може да прави с нея каквото си поиска. Поне по закон! Ако не променят закона де.

Има заможни семейства, които са купили апартаменти на децата си. Не искат да вкарват други хора в тях да ги рушат, пазят ги за бъдещите семейства. Тях пък как ще ги накарат насила да продават, или да вземат наематели?

Има и много наследствени домове, за които се водят дела между собствениците. Кой ще ги продаде? И кой ще ги даде под наем, като са с неясна собственост?

Има хора, които инвестират в имоти, защото не вярват на банките. Това забранено ли е?

Има масово преселение от малките в големите градове, заради липса на работа.

Как ще накарат всички тези хора да продадат бащината си къща и да нямат  къде да се върнат? Или да я населят с многодетни семейства, които не могат после да изгонят?

Поредната идиотщина на управляващите, които целят единствено опразването на джобовете ни!

Тя няма за засегне богатите, тъй като те данъци избягват да плащат.

Нито Цецко с шестте апартамента.

Ще издоят народа и ще го направят още по-изплашен, покорен и зависим.

Нищо чудно утре ГЕРБ да измислят и национализация на празни къщи и апартаменти.

В такава държава живеем, че можем да очакваме всичко!

Докато ни управляват кожодери, така ще е!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Няма такава наглост! Вижте как ГЕРБ планира да се изгаври с 1,2 милиона българи!

  1. Какви 1,2 милиона българи в празни жилища?! Вие май защитавате строителната мафия. Крайно време беше да се наложи този данък. Браво на правителството !

  2. До Никола Колев
    Краят ви иде, мръсни герберски тролове!

  3. Чета и не мога да повярвам, че това се отнася за европейска държава! Има една дузина право-защитни органи и още толкова партии, и всички допускат подобна гавра с Конституцията , Закона и морала! Как защитихте „Плоският данък“ върху доходите, ИЗЧАДИЯ НА АДА?! И в момента данъкът върху основно и допълнително жилище е различен, което е недопустимо! Вие , господа самозабравили се хрантутници, явно не знаете и не правите разлика между регулиране на стопанският живот / до колкото има такъв/ и пладнешко грабителство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *