Няма шега: Русия спря кранчето и на Германия!

Свят

Притокът на газ по газопровода „Ямал – Европа“, който пренася синьо гориво от Русия през Полша до Германия е спрял. Това съобщи Ройтерс, като цитира оператора Gascade.

„Ямал — Европа“ e транснационалнa автоматична газопроводна система, въведена в действие през 1999 г. с цел заобикаляне на Украйна. Съоръжението свързва газовите находища на север от Западен Сибир с потребителите в Европа. Измервателните уреди са отчели, че притокът на газ в измервателната станция „Малнау“, разположена на германската граница, е паднал на нула.

Физическият изходен поток в измервателната точка Малнау на границата с Германия е бил 13 218 713 киловатчаса (kWh/h), преди да спадне до 0, сочат данните.

Междувременно еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън предупреди в Брюксел, че „всяка държава от ЕС може е следващата със спрян газ от Русия“.

По-рано днес бе съобщено, че Германия се отказва от съпротивата си срещу забраната на вноса на руски петрол.

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек.

Канцлерът Шолц пък каза, че санкциите, които бяха въведени срещу Русия след началото на операция на Украйна, „не могат да бъдат отменени, без да се постигне съгласие между Киев и Москва„.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *