Огромен скандал: Здравното министерство проспало нерегламентиран износ на кислород и животоспасяващи лекарства за болните от коронавирус българи!

България отблизо

Според писмо от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата/ИАЛ/ до здравното министерство, задължително използваните и животоспасяващи лекарства, които медицинските специалисти прилагат при лечението на болни от коронавирусна инфекция, са:   

– Aзитромицин;

– Eноксапарин;

– Надропарин;

– Дексаметазон;

–  Медицински газ кислород.

Анализът на данните, които ИАЛ получава от Националната система за верификация за посочените лекарствени продукти, показва значително повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като усреднено за Azithromycin повишението е с 5000%, за Dexamethasone е с 2300%, за Nadroparin и Enoxaparin –  с почти 500%.

Резултатите от извършените от ИАЛ проверки по сигнали за недостиг от лекарствени продукти, осъществени през м. ноември до настоящия момент показват, че лекарствените продукти с посочените по-горе международни непатентни наименования са предмет на паралелен износ от територията на Република България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от лекарствените продукти за българския пазар.

Посочва се, че независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти, използвани в процеса на лечение на български пациенти с COVID-19 в период на увеличено потребление, нарушава крехкия баланс между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението.

Затова изведнъж, но прекалено късно,  министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се сети и издаде днес, 18 декември 2020 г. заповед, с която забранява износа на лекарства, които влизат в схемите за лечение на заболяването COVID-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ.

Настоящата заповед, с която се ограничава износът на определени лекарствени продукти се издава на основание Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и във връзка с постъпило писмо с вх. 12-01-98/15.12.2020 г. от Изпълнителната агенция по лекарствата, предвид усложнената епидемична обстановка и разпространението на COVID-19 на територията на страната, пише в свой материал Блиц.бг.

Може много работи да се приемат като недоглеждане или безстопанственост, но да откраднеш на умиращите хора лекарствата и кислорода, които са животоспасяващи, за да надиплиш пачки в портфейла си – това вече е престъпление, за което някой трябва да отговаря.

Сега ли се сети здравното министерство, че се изнасят лекарства от България, при положение, че такива сигнали имаше още през март 2020 г. Но здравното министерство, също както министерството на околната среда и водите не реагираха – едното докато не свърши водата, а другото докато не свършиха лекарствата.

При това положение как човек да не заподозре, че някой се е облажил от изчезващите лекарства и вода?! Макар че един министър вече стоя два месеца в ареста за такава „дейност“.

Но явно други поемат щафетата. И желаещите за нерегламентирани „бонуси“ не свършват. Защото правителството и начинът на управление си остават същите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *