Отива ли еврозоната по дяволите? Експерти с мрачна прогноза

България отблизо

Отива ли еврозоната по дяволите? Според икономическите експерти, едни предсрочни парламентарни избори могат да отложат за неопределено време влизането на България в еврозоната.

Смяната на финансовия министър Асен Василев може да доведе до съвсем различна политика в тази насока.

 

Това обясниха икономистите Любомир Каримански и колегата му Евгени Кънев в ефира на bTV.

„Цялата финансова система изисква политическа устойчивост. Предстоят сътресения за икономиката. В парламента редовно стават злободневни интриги. Много дълго политиците, пребиваващи в парламента, са убедени, че така се управлява държавата. За аудиторията има много невидими неща. В записа на Радостин Василев например се споменават много невидими неща дори за избирателите на ПП“, каза Каримански.

„След изборите няма да има никаква драматична промяна. Ако службите и регулаторите отново са проблем, еврозоната също отива по дяволите. Ако имаме някаква обща цел, например Шенген, някакво мнозинство – нека да видим кои политици ни доближават повече до тях. Днес ме учуди Калин Стоянов. Измисля си, че спрял мигрантите, ама си мълчи, че не е взел никакви мерки срещу агитките например“, допълни Кънев.

„Ние не знаем кой ще бъде следващия финансов министър, затова не можем да дадем точна прогноза за еврозоната. Не казвам, че Асен Василев е незаменим, но има екип от хора, които работят за влизането в еврозоната. Едни нови избори излъчват нестабилност. Дори чисто теоретично, следващият екип може и да не иска еврозона“, каза още Евгени Кънев.

„Дори с Асен Василев не беше ясно кога ще влезем в еврозоната. Нали не си представяте след 24 април, когато ще се обсъжда закона, когато партиите ще са в кампания, ще направи нещо. Тер ще обикалят страната. В договора за ЕС устойчиво изпълнение на критериите – аха утре да се справим с инфлацията. Трябва да се гледат последните три години и да гледаме прогнозите за следващите три години“, посочи и Каримански.

„В Хърватия имаше доверие към еврозоната, въпреки, че не бяха изпълнени всички критерии, в България това го няма. Ако имахме едно голямо обединение, подобно на влизането ни в ЕС, щеше да е по-лесно“, смятат експертите.

Източник БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Отива ли еврозоната по дяволите? Експерти с мрачна прогноза

  1. Не виждам смисъл във влизането ни в еврозоната ,защото в момента самият евросъюз е зле , на това отгоре се готви за война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *