От последните минути: Борисов иска да пратим военна подкрепа на Украйна! Давал 59 гласа

България отблизо

Партия ГЕРБ и аз самият винаги сме се борили за мир, за добросъседство, за толерантни отношения и дипломатически решения. Това е обаче, докато започне войната. 

Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от централата на партията по време на среща с украинския посланик у нас Виталий Москаленко.

„Тази агресия и война… В момента милиони хора напускат домовете си и губят живота си. Нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. Трябва да приложим всички мерки, за да спрем войната“, добави той.

„За целта, на мен не ми е приятно, когато президентът дава уклончиви решения. Не ми е приятно да чувам, че сега точно ще отремонтираме самолети в Русия“, каза още той.

„Колебливостта на премиера идва сигурно от сложната коалиция, в която се намират. От ГЕРБ обаче бихме им предложили подкрепа по темата за Украйна, за да не обясняват, че нямат мнозинство“, обеща Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че не може да гледа разрушени сгради и как се отнемат животи. „Нищо не е по-голямо от човешкия живот“, добави Борисов.

„Всички страни трябва решително да дефинират позицията си. България е член на НАТО и ЕС и заема правилна позиция. Нейното поведение в тази позиция е по мое мнение адекватно“, поде Москаленко.

„Искам да апелирам за две неща обаче. Те са жизнено необходими не само за съществуването на Украйна, но и за съхраняването на животи. Важно е да бъде затворено небето. Това е най-слабата ни точка“, каза той и добави, че моли парламента ни да приеме едно такова решение.

Москаленко помоли и за муниции.

По думите му сега Украйна е защитник на демокрацията не само в страната, но по целия свят.

„Ние на думи сме се наслушали много. Мисля, че като партия и ръководство сме ясни. Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно и списък с каквото е необходимо. На силата, трябва да се отговаря със сила, за да бъде спряна“, намеси се Борисов. 

„Ако Петков вкара такова решение в парламента, може да разчита на нашите 59 гласа. Реториката е хубаво нещо, но ако няма война. Всякакви маневри в момента са лоши сигнали. Това да наричаш войната операция или инвазия, играейки си с думите, може да е полезно, когато има мир, но сега е война“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Засега обаче и САЩ и НАТО категорично отказват на исканията на украинския президент Зеленски да бъде затворено небето над Украйна, тъй като това означава директно включване в конфликта с Русия и избухването на световна война.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *