От последните минути: ГЕРБ си избра премиер. Няма да повярвате кой е!

България отблизо

“Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да бъде оползотворено по най-добрия начин”, заяви вчера президентът Румен Радев и обяви, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена група (ГЕРБ-СДС) в понеделник от 10:00 ч.

Това ще стане два месеца и три дни след парламентарните избори на 2 октомври т. г.

 

От ГЕРБ-СДС заявили пред „Труд“, че кандидатът им за министър-председател ще бъде шефката на парламентарната група Десислава Атанасова.

Самата тя нито потвърди, нито отрече това. “Търсим вариант да има правителство, подхождаме сериозно. Досега, когато е връчван мандат на ГЕРБ, председателят на ПГ на ГЕРБ присъства. Имало е случай, в който сме връщали папка, но сега категорично ще приемем папката и ще опитаме в рамките на 7 дни да върнем изпълнен мандат”, заяви Атанасова. Тя обаче издаде, че съставът на правителството ще включва “нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем”.

Наблюдатели разтълкуваха тази енигма така: нещо старо – министри от предишни правителства на ГЕРБ, нещо ново – нови хора от партията, нещо синьо – от коалиционния партньор СДС, и нещо назаем – външни експерти. От СДС потвърдили за изданието, че ще настояват техният лидер и депутат Румен Христов да бъде министър.

“Ако се внесе състав на кабинет, БСП ще гласува “против” и няма да подкрепи мандат на ГЕРБ. Но съм оптимист, че може да има правителство”, загадъчно коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Все още парламентарната група не е взела решение ще подкрепи ли правителство на малцинството на ГЕРБ. Ще направим задълбочен анализ, преди да решим кой мандат ще подкрепим и кога, защото ситуацията е много динамична, а хора искат правителство”, заяви депутатът от ДПС Джевдет Чакъров, бивш министър в правителството на тройната коалиция.

Съпартиецът му Йордан Цонев, зам.-председател на НС, пък каза, че ДПС очаква сериозни разговори от първия мандатоносител, но досега не са водени никакви разговори по съставянето на правителство. Цонев призова ГЕРБ да се отнесе сериозно.

А депутатът от ДБ Стоян Михалев заяви за “Труд NEWS”, че имали информация, че при посещението си в Турция преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е имал среща с президента Ердоган, който бил настоял ДПС да влезе в управлението на страната.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов очаква ГЕРБ да реализира първия мандат чрез “Български възход”. Но ДБ категорично нямало да отиде на разговор за подкрепа на мандата, връчен на партията на Бойко Борисов.

Според съпредседателя на ПП и бивш премиер Кирил Петков е възможно да се състави правителство и с първия мандат на ГЕРБ, защото имало вече координация на “хартиената коалиция” между ГЕРБ, ДПС и БСП.

Парламентарната група на “Български възход” е готова на разговори след връчване на първия мандат на ГЕРБ, обясни председателят є и лидер на партията Стефан Янев. А на въпроса дали той може да е премиер на такъв кабинет, бившият служебен министър-председател каза, че “не му e детската мечта, но ако получи предложение, е готов да води разговори”.

Тя е 8 пъти депутат, министър на здравеопазването

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 година в Дулово. През 2001 година получава магистърска степен по право в Университета за национално и световно стопанство, през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а през средата на 2011 година по европейска интеграция в същия университет. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд – Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение. От 2011 година е адвокат в Адвокатска колегия – Русе. Междувременно е и общински съветник в Русе и председател на Комисията по законност, обществен ред и сигурност.

Между 2009 и 2012 година е народен представител за Русе от ГЕРБ в 41-то Народно събрание. От 14 юли 2010 година е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, а от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването.

Тя е депутат и в 42, 43, 44, 45, 46, 47 и сега – в 48-то НС. Била е заместник-председател е на Комисията по правни въпроси в 44-то НС и член на Комисията по външна политика.

Ръководител е на парламентарната делегация на ОССЕ.

Председател е на парламентарната група на ГЕРБ – СДС в XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно събрание.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *