От последните минути: ЕС се озъби на САЩ! Ето каква е причината!

Свят

Големите западни страни Германия и Франция отдавна търсят начин да се измъкнат от опеката на САЩ. Неслучайно президентът на Франция Еманюел Макрон наскоро заяви на всеослушание, че НАТО е в мозъчна смърт. Това беше пряк удар срещу Вашингтон.

По същата причина, а и заради запазване стабилността на своята икономика, Германия се озъби на САЩ. Затова лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер много твърдо и остро критикува санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“. Такова нещо двете големи западни държави не биха си позволили само преди две години. 

„Действията на САЩ по отношение на „ Северен поток 2 “са неподходящи. Не можете да прибягвате до санкции срещу приятел и партньор и да вземете икономиката за заложник “, заяви Вебер, цитиран от ТАСС.

Той също така критикува германското правителство, че не е координирало действията си с европейски партньори по отношение на изпълнението на проекта. „Значи, така не става. Можем да защитим интересите си само ако действаме заедно със съседите си. Същото трябваше да се направи и в случая с изграждането на газопровода “, каза Манфред Вебер.

Според съобщения в медиите, германското правителство очаква налагането на санкции срещу „Северен поток-2“ тази седмица. И е готово да отговори на санкциите с „конкретни мерки“. По-специално Федерална република Германия предложи ЕС да наложи мита върху втечнения природен газ, който влиза на територията на съюза от САЩ.

Припомняме, че във вторник сенатът на САЩ одобри законопроект на бюджета за отбрана за фискалната 2020 година, която започна на 1 октомври. Документът, в който са посочени санкциите срещу „Северен поток 2“, е изпратен за подпис на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Стига се дотам, че Германия принуждава ЕС да въведе санкции срещу САЩ, заради това, че нейната икономика ще пострада от санкциите на САЩ. А когато нашата икономика страда или икономиките на другите страни-членки на ЕС, това не е от голямо значение за Берлин и Париж. Важен е само техния интерес.

Толкова за Евросъюза и неговите „ценности“.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *