От последните минути: Турция блокира НАТО! Става страшно!

Свят

Турция отказва да подкрепи план на НАТО за отбрана на Прибалтика и Полша, докато алиансът не предложи на Анкара повече политическа подкрепа за борбата срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, заявиха четирима висши източници на съюза, съобщава „Ройтерс“.

Анкара иска от своя пратеник в НАТО да не се отказва от плана и поема твърда линия в срещи и в частни разговори, като настоява алиансът да признае YPG за терористи.

Турските министерства на отбраната и външните работи не отговориха на исканията за коментар.

Спорът, по времето, когато НАТО провежда среща на върха в Лондон , посветена 70-годишната на Алианса, е знак за разделение между Анкара и Вашингтон. Пратениците в НАТО търсят официално одобрение от всички 29 държави-членки за военния план за защита на Полша, Литва, Латвия и Естония в случай на руско нападение.

Без одобрението на Турция, е по-трудно НАТО бързо да засили отбраната си в Прибалтика и Полша.

„Турците взимат източни европейци като Литва и Латвия за заложници, блокирайки одобрението на това военно планиране, докато не получат отстъпки“, коментира един от дипломатическите източници пред „Ройтерс“.

Втори източник определя поведението на Турция като „разрушително„, докато НАТО се опитва да покаже, че е обединено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази скептицизъм относно съюза и френският президент Еманюел Макрон го определи в „мозъчна смърт“.

Попитана по въпроса, говорителката на НАТО Оана Лунгеску коментира: „НАТО има планове за защита на всички съюзници. Ангажиментът на НАТО за безопасността и сигурността на всички съюзници е непоколебим.“

Турция започна настъплението си в Северна Сирия, след като миналия месец САЩ изтеглиха 1000 военнослужещи от района. Съюзниците на Анкара в НАТО се опасяват, че нахлуването ще подкопае битката срещу бойците на „Ислямска държава“.

Планът за балтийските държави и Полша, изготвен по тяхно искане, няма пряко отношение към стратегията на Турция в Сирия, но повдига въпроси относно сигурността на всички граници на НАТО./news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *