От последните минути: Прасета, овце и крави тръгват към урните в неделя

България отблизо

Пет браншови организации в животновъдството обявиха искания към Министерството на земеделието за финансова помощ и заплашиха, че ако до края на седмицата исканията им не бъдат изпълнени, фермерите ще излязат на протест, вместо на избори, предаде БНР.

 

За изпълнение на исканията им са нужни 32 млн. лева, които според земеделците, са по сметките на Държавен фонд „Земеделие“ и плащането им само трябва да бъде наредено.

 

До края на седмицата да бъде изплатена на всички земеделци помощта за загубите заради войната в Украйна, поискаха недоволните фермери.

 

Бюджетът за обвързано подпомагане да не намалява, да бъде осигурен и същият бюджет за автохтонните породи животни и да отпадне модуларната ставка за млякото.

 

Всички да получават еднакви суми също са сред исканията на земеделците.

 

Сто големи ферми, които са гръбнакът на българското животновъдство, не са получили нито една стотинка подпомагане през последните 10 месеца. В този контекст 50% от млякото в България е вносно, и то сухо. Подобна е ситуацията и при месото, казват фермерите. 

 

Фермери от Централна България са се заканили, че ако до края на седмицата не получат подпомагаме, ще изколят животните си ритуално по пътищата. 

 

Част от недоволните земеделци обявиха, че искат оставката на министър Вътев и целия му екип и предупредиха, че в деня на изборите може да има фермерски протести.

 

“На всички тези хора това им е последното желание – да дойдат в София от страната, отвсякъде, вместо да си гледат работата във фермите, но многократните техни молби, които са и наши, продължават да не се изпълняват от Министерство на земеделието. Подписахме меморандум за прекратяване на протестните действия, в който едно от точките беше пълното изплащане на компенсаторната подкрепа на Украйна. Това не са помощи, субсидии, това са компенсации за щети, причинени от войната в Украйна и те са много малки. Тези хора, които плащат данъците не са получили нито една стотинка, въпреки меморандума. Един месец вече мина“. Това заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров по време на специална пресконференция на тема „Да спасим българското мляко и да се противопоставим на целенасоченото унищожаване на българското млечно животновъдство“.

 

По тази причина животновъдите алармираха какви са техните проблемите и представиха конкретни искания за излизане от кризата.

“Изхранването на едно животно на ден струва за купуването на храната над 21 лв.”, добави Зоров и даде пример с това, че годината има 365 дни и за да е по -лесно за смятане вместо 21 лв. той сметна колко струва отглеждането на едно животно използвайки 20лв. “ 7300 лв., това е само за храната, отделно има заплати и т.н. и тази достига над 10 000 лв.”, коментира Димитър Зоров. Фермерите настояват до края на седмицата да бъдат изплатени средствата, които са записани в меморандума.

Цанко Цанев, представител на Асоциация на земеделски производители каза, че фермери масово ликвидират животните си. “Незабавно трябва да ни бъдат изплатени средствата”, категоричен е той. Цанев коментира, че трябва да се вземат спешни мерки и парите, които са им били обещани по време на протестите трябва да бъдат изплатени.

Председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов обясни, че 50% от млечните продукти, които консумираме се внасят отвън. “Искаме оставката на министър Вътев заедно с неговия кабинет. Той ни излъга”, обяви той. Синапов загатна, че в деня на изборите може да призове за протестни действия.

Tagged

1 thought on “От последните минути: Прасета, овце и крави тръгват към урните в неделя

  1. С бойкотиране и негласуване на избори отново ще бъдат овластени същите. Това го иска и Клаус Шваб – да няма избори и да се властва по предписанията му. Реална диктатура и няма не искам. Всички ще бъдат набодени за да не доживеят века си и глобалният елит да е постигнал целта си – драстична редукция на населението, 15-минутен град от затворници на месечна дажба принтирано месо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *