Шок! Две партии изпреварват ГЕРБ, ако изборите са сега! Няма да повярвате кои са

България отблизо

Няма да повярвате! Цели две партии изпреварват ГЕРБ, ако изборите се проведат сега.

Това показва изследване на агенция „“Медиана“, проведено между  9 и 14 май.

Оценката за правителството се е повишила от  3.35 през март до 3.44 през май. С цели девет стотни! Причината била, умерената позиция по случая „Скрипал“ и това, че не сме изгонили руските дипломати, твърдят социолозите. Тоест една малка част от русофилите са дали одобрение на реакцията на управляващите.

Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, макар че има много недоволни от него. Песимизмът по отношение на бъдещето на България  и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите у нас, категорични са от „Медиана“, обаче поспаднали с 4 процента заради европредседателството. Много хора смятали, че страната ще извлече практически ползи от него, но в момента вече голяма част са разочаровани. Защото на практика не се случи почти нищо

Въпреки слабата оценка на Борисов и хората му, предсрочни избори искат 26 %, а 46 % смятат, че няма смисъл от избори, тъй като нищо у нас няма да се промени.   Заради политиката към Западните Балкани,  ГЕРБ е успял да стопира тенденцията от последните месеци, през които БСП го догонваше по рейтинг. В момента разликата между двете партии отново е 3 процента, каквато беше и преди година, сочи изследването.

Сигурни в един следващ парламент са само местата на ДПС и Обединените патриоти, ако останат обединени. Искането на Марешки да се направи референдум за излизане от ЕС и НАТО е покачил одобрението му от 1 на 2 процента, с толкова са и АБВ, а сините са с печални резултати – всички партии с под 1 процент.  Другата причина за нежеланието за предсрочни избори е липсата на силна алтернатива. Голяма част от избирателите смятат  „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета, тоест еднакъв начин на бъдещо управление, твърдят социолозите. В думите им има известна логика, но и сериозно противоречие, защото програмите на тези партии у нас и в ЕС са коренно различни.

В края на изследването обаче се появява изненадата.

ГЕРБ всъщност е на трето място по предпочитания и доверие на българите. Докато за тях ще гласуват 26 процента от избирателите, то за Слави Трифонов биха гласували 30 процента, а за партия, начело с Румен Радев – 38 процента!

Народът отчаяно търси алтернатива и си я намира.

Засега в несъществуващи партии, но ясни политически субекти.

Дори един от двамата да регистрира партия, то гласовете на колебаещите се ще отидат при него и Борисов пада от власт.

Според социолозите това е напълно възможно и  когато има търсене обикновено се появява и предлагане.

Затова в момента се води война срещу президента, а Борисов е опонентът му в сянка.

Той губи и всяка битка, която започне срещу президентството, твърдят политически наблюдатели.

Но не смеят да кажат, че всъщност това изследване показва края на ерата на ГЕРБ!

Станислава Славова , istinata.net

 

Tagged

1 thought on “Шок! Две партии изпреварват ГЕРБ, ако изборите са сега! Няма да повярвате кои са

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *