От последните минути: Протестиращите разбиха полицейския кордон, блокираха АМ „Струма“. На АМ „Тракия“ пък изникна палатков лагер. Тръгваме към София, предупредиха миньорите

България отблизо

Полицейски кордон посрещна работниците от мини „Бобов дол“ при опита им да блокират магистрала „Струма“. Стигна се до напрежение, след като протестиращите разбиха кордона и блокираха магистралата и в двете посоки, предадоха бТВ и БНТ.

Причините за протестите в страната са свързани с териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник на Министерския съвет.

Вече четвърти ден продължава бунтът на енергетиците и миньорите, а възлови пътища в страната остават блокирани. Протестиращите отказват да преговарят с властта.

Остава затворен районът на АМ “Тракия” при Стара Загора, част от АМ „Струма“ и Проходът на Републиката.

От АПИ съобщиха, че при км 59-ти е определен обходен маршрут в двете посоки е по път І-1 Благоевград – София от пътен възел „Дупница север“ до пътен възел „Бобошево“. Трафикът се регулира от служители на „Пътна полиция“.

Четвърти ден продължава блокадата на магистрала „Тракия“ край Стара Загора, както и на Прохода на републиката, и Хаинбоаз.

Протестът на миньорите и енергетиците от Маришкия басейн започна в края на миналата седмица, в четвъртък, преди да се състои извънредното заседание на кабинета за одобряване на Териториалните планове. Те обаче бяха изпратени от кабинета и както бе обявено – в последния възможен момент, 30 септември.

Вчера протестиращите миньори и енергетици бяха поканени на среща в Министерски съвет, но никой не отиде, включително и представители от синдикатите КНСБ и КТ Подкрепа. Отказ за разговори имаше от страна на мини „Бобов дол“.

Недоволните от сектора не са съгласни с териториалните планове за преход на въглищните региони, настояват за ясно разписан план за намаляването на мощностите на централите и за бъдещето на сектора. Твърдят обаче и че със закриването на въглищното производство се „закрива България“ и „работата им е част националната сигурност“.

Не са разбрали до кога ще работят рудниците. Пред БТВ Иво Змиев работи в рудник 1 посочи, че много хора ще останат без работа, а работа е трудна, зимата става още по-трудна.

Ние сме семпли хора, но не сме прости, обърнаха се миньорите към премиера Николай Денков. Георги Желязков сподели, че няма почти никакво развитие по техните искания. Ще стоим тук до последно, категоричен бе той. Няма никакво разбиране от страна на управляващите, допълни Желязков.

Според демонстрантите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори. Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят. Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

Вчера протестиращи и полиция стигнаха до консенсус – да отварят Прохода на Републиката само за леки автомобили и коли до 12 тона два пъти по четири часа на ден – сутрин от 6 до 10 часа и в късния следобед – от 16 до 20 часа. В уречения час обаче, барикадите бяха върнати и „Хаинбоаз“ остана затворен за всички.

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица изток“ останаха на автомагистрала „Тракия“, която остава затворена в района на Стара Загора.

В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги.

Те остават твърди в исканията си и настояват представители на правителството да дойдат на място, за да разговарят по конкретните параметри на плана за справедлив преход.

Средните нива на работните заплати са от порядъка на 2500 лева, казват хората. Следващата стъпка е ефективни стачни действия, които се обмислят в момента.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше премиерът Николай Денков. Той беше категоричен, че България няма да изтегли вече изпратените териториални планове, а за да не се губи време трябва да се седне на масата за преговори, за да се постигнат най-добрите условия за енергетиците.

„Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора, да им обясни защо беше предаден планът без да е обсъден с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, докато някой не ни обърне внимание“, заяви в „Денят започва“ Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в „Мини Марица-изток“.

Остава затворен и Подбалканския път при Гурково. Блокада има и в Раднево на пътя за Нова Загора.

Международният път Русе – Свилоенград край ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово също е затворен тази сутрин.

Затворена четвърти ден е и магистрала „Тракия“ при Стара Загора, както и пътят Стара Загора-Димитровград.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *