От последните минути: Сложиха на Божков и семейството му постоянна охрана! Кой го заплашва?

България отблизо

Главна дирекция „Охрана“ пази Васил Божков. Това съобщи адвокатът му Георги Гатев, след края на 4-часовия разпит, който приключи днес, но започна във вторник.

 

„Тя му е назначена от днес и е по негово искане“, поясни юристът, но не уточни какви са заплахите срещу бизнесмена.

Междувременно стана ясно, че Васил Божков е сам в килия в ареста на „Г. М. Димитров“. Охрана няма да бъде с него в килията, а вероятно ще го придружава по време на неговите излизания извън нея.

Семейството на Божков – съпругата му Елена Динева и синът му Антон Божков, пък имат частна охрана, която продължава да ги пази. Държавната охрана е допълнителна. Тя ще бъде назначена за семейството също от днес. Разпореждането е на прокурор.

Охраната е поискана от Божков преди време, когато е бил готов да свидетелства по дело срещу давани подкупи, а днес прокурорът я е уважил.

Освен това стана ясно, че предметите от колекцията на Васил Божков са иззети с прокурорска заповед и се явяват веществени доказателства по делото. Това отговори директорът на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Бони Петрунова.

Какво съдържа колекцията от ценности на Васил Божков?
Колекцията се съхранява в музея по нареждане на българската прокуратура, като от самото начало на приемането им са прибрани в предварително одобрени от прокуратурата помещения, до които нито един служител на музея (включително и ръководството) няма пряк достъп.

Залите са със засилена 24-часова охрана от страна на Жандармерията. Достъпът до тях става само и единствено след разрешение на наблюдаващия по делото прокурор и в присъствие на представител на прокуратурата.

Относно съхранението на предметите, то още от самото им приемане, те са поставени в специално закупени за целта витрини и се съхраняват при идентични условия с останалите движими културни ценности собственост на Националния исторически музей.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *