Още едно двадесет: И шефът на руската опозиция Навални бил отровен с…Новичок!

Свят

Германската болница „Шарите“, където е приет за лечение руският опозиционер Алексей Навални, съобщи, че според изследванията той е бил отровен, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на болницата се казва, че лекарският екип, който изследва Навални от приемането му в събота, са открили наличие на холинестеразни инхибитори в организма му.

Холинестеразните инхибитори са широка гама вещества, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти. Лекарите в „Шарите“ все още не знаят на кое конкретно вещество е бил изложен Навални.

Действието на инхибиторите на холинестераза води до свръхвъзбуждане на синапси в неврони, използващи ацетилхолин като невротрансмитер – този вид отрови включва много добре известни токсични вещества: табун, VX, Новичок и други военни нервно-паралитични газове.

„Състоянието на пациента се оценява като сериозно, но няма сериозна заплаха за живота. Той се лекува с лекарството атропин, което действа като противоотрова срещу холинестеразата“, казват лекарите от болница „Шарите“ в съобщение за пресата.

В болница за спешна помощ № 1 на Омск, където Алексей Навален е бил през първите два дни, казаха, че лабораторните изследвания не разкриват химически и токсикологични вещества, които могат да се считат за отрови или като продукти от действието на отровите.

Руските лекари са категорични, че отрови в кръвта или урината на пациента няма. Според тях, основната работна диагноза е метаболитно разстройство, което предизвика рязък спад на кръвната захар. А това от своя страна неминуемо води до диабетна кома. Диабетната кома се характеризира с това, че преди нея пациентът може изобщо да не усети, че има някакво заболяване.

Само ще отбележим, че след англичаните, които много месеци наред се опитваха да убедят света, че бившите шпиони баща и дъщеря Скрипал са отровени от руските спецслужби с някакво отровно вещество наречено Новичок, сега немските лекари тръгват по техните следи. Не за друго, а защото трябва да се набива в съзнанието на хората по света, че Русия се занимава с отровителство.

но…нека припомним, че с отровите най-голям опит има Запада. В исторически план. Коварството е измислено най-напред там, за което разказва и големият полски писател Хенрих Сенкевич в своя роман „Кръстоносци“. Само че днешните поляци съвсем забравиха предупрежденията на своя класик и сега с упование служат на Запада.

Нека припомним още, че руски и западни експерти заявиха: който бъде отровен с Новичок не оцелява. Точно обратното. Той умира на място. Дори отровата да е с ниска концентрация. Но…баща и дъщеря Скрипал, по думите на английските лекари се спасили, може би ще обявят, че и Навални е спасен.

Но каква ще е по-нататъшната му съдба е неизвестно. Защото баща и дъщеря Скрипал, след лечението си в английския град Солсбъри, изчезнаха и повече никой не ги е виждал. Може и с Навални да се случи нещо подобно. Защото е много по-лесно да се лъже в отсъствието на потърпевшите. Понеже ако оцелеят и излязат сред публиката, може в някой момент да се отметнат от първоначалната версия и да разкажат истината за своето „отравяне“.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *