Американски генерал предупреди, че армията на Израел ще си изпати, ако влезе със сухопътната операция в Газа

Свят

„Ще видите атентатори самоубийци, импровизирани взривни устройства, засади и капани. Една военна сухопътна офанзива на Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) в Ивицата Газа ще продължи с години и ще включва ужасяващи боеве“, е заявил генерал Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ в интервю за европейската редакция на Politico.

Говорейки след бруталните атаки на бойците на „Хамас“ срещу Израел, при които загинаха 1400 души, а хиляди бяха ранени, бившият директор на Централното разузнавателно управление на САЩ е предупредил, че продължаването на бомбардировъчната кампания на ЦАХАЛ със сухопътна инвазия „много бързо може да се превърне за Израел в Могадишу на стероиди“.

Позовавайки се на инцидента от 1993 г., когато три американски хеликоптера Black Hawk са свалени в сомалийската столица и предизвикват кървави градски боеве, докато американските сили се опитват да спасят оцелелите от катастрофата, Петреъс е заявил, че ако IDF се ангажира на сушата, ще се сблъска с подобна реалност на враждебна територия.

„Ако те [„Хамас“] са толкова изобретателни в отбраната, колкото бяха в тази ужасна, варварска, неописуема атака, тогава ще видите атентатори самоубийци, ще видите импровизирани взривни устройства, ще има засади, капани, а градската среда, отново, не може да бъде по-предизвикателно“, е коментирал той.

В отговор на нападенията на „Хамас“ този месец ЦАХАЛ започна операции за спасяване на заложници, отведени в Газа от Израел, като същевременно започна бомбардировъчна авиация в гъсто населения анклав, която доведе до цивилни жертви.

Петреъс е заявил, че неговият личен опит в управлението на армии, участващи в жестоки кампании за борба с бунтовниците, трябва да послужи като предупреждение за ЦАХАЛ, ако той предприеме сухопътна инвазия.

„Трудно ми е да си представя по-трудна обстановка от тази конкретна, а аз бях човек, който командваше сили в редица големи градски операции“, е допълнил Петреъс. „Не се печелят контрабунтовнически операции за една или две години. Обикновено те отнемат десетилетие или повече, както видяхме в Ирак, както видяхме в Афганистан.“

Бившият директор на ЦРУ е заявил, че Израел се нуждае от план за възстановяване на основните услуги, реконструкция на Газа и укрепване на управлението в региона, след като сметне битката срещу „Хамас“ за спечелена.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *