Песков поряза Зеленски: Ако нямате правомощия да вземате решения за какво да преговаряме с вас?!

Свят

Украйна е суверенна държава, може да има вътрешни процедури, но има и преговори. 

Това каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин,  в коментар на предложението на украинския държавен глава за провеждане на референдум.

Ние обаче смятахме, че преговаряме с хора, оторизирани от народа си да вземат решения за текущата ситуация в Украйна. А тя е толкова напрегната и динамична, че няма време за тромави процедури, да не говорим за референдуми. Нашият президент Владимир Путин има карт бланш от руския народ. Ако вие нямате доверието на хората в Украйна защо да преговаряме с вас?! – стана ясно от думите на Песков.

„Убедени сме, че разгласяването на детайли от разговорите между двете делегации, в момента може само да навреди на процеса на преговори, който и без това върви много по-бавно и по-малко смислено, отколкото бихме искали. А разгласяването на детайли чрез референдум може да навреди на преговорите по простата причина, че двете работни групи от руска и украинска страна не са стигнали до общо споразумение. Тоест, това за което говорим днес, утре вече може да не е актуално.” Тогава по какви въпроси ще се прави референдум? – попита Песков.

По думите на Дмитрий Песков, има още доста голям набор от параметри, които трябва да бъдат обсъдени от преговарящите екипи.

„Нашият екип има политическото одобрение на държавния глава. Ред е на украинските ни колеги“, каза още говорителят на Кремъл.

На въпрос дали Кремъл работи по създаването на структура, която да се занимава със създаването на местна власт в някои градове в Украйна Песков каза следното:

„Не се създават никакви структури. Това е въпрос към Министерството на отбраната. Те са ангажирани с изпълнението на специална операция “, подчерта прессекретарят.

Припомняме, че президентът на Украйна Зеленски заяви, че е готов да преговаря с руския президент Путин по въпросите за Крим и признаването на републиките на Донбас, след като украинската страна получи гаранции за сигурност. Украинският лидер подчерта, че евентуалните компромисни споразумения с Москва трябва да бъдат подложени на референдум.

Припомняме още, че Владимир Путин неведнъж заяви в отговор на предложенията на украинския президент, че среща между двамата президенти има смисъл само тогава, когато бъдат достигнати някакви споразумения, които се нуждаят от подписите на държавните ръководители. В противен случай няма нужда от разговори, понеже за това си има преговорни екипи, които трябва да уточнят всички детайли.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *