Петков: Аз пак ще управлявам от октомври, затова президентът да ме слуша!

България отблизо

Аз пак ще управлявам от октомври, затова президентът да ме слуша!

Това стана ясно от тона, с който експремиерът ултимативно се обърна към служебното правителство.

Условието по получаване на договорените от мен  7 кораба с втечнен газ е следващия месец служебното Министерство на икономиката да осигури инфраструктурата през Гърция или Турция. Ще имаме по един карго втечнен глас от септември. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков след заседание на МС. 

„Първият кораб ще пристане в Гърция, за да се гарантира енергийната сигурност. Този договор ще бъде подписан днес, но ще бъде с възможност да бъде потвърден до 19 август. Ако служебното правителство намери по-добра оферта, да я сключи. Ако има затруднение по инфраструктурата, да няма разход за държавата“, допълни Петков.

Ние ли криво разбрахме, или Петков забравя какво говори? Нали само преди седмица обяви, че връзката с Гърция е готова? И без малко не отряза лентичката? Или очаква президентът да нарами кирката и да почне да копае канал за полагане на тръбите?

 

„Дава се безплатна възможност, която ако служебното правителство потвърди, ще даде сигурност на енергийните доставки“, заяви той и допълни, че цените са около 30 долара под цената на европейските пазари. Същите изявления за евтин газ обаче бях правени от него и Лена Бориславова при първите два кораба с втечнен газ, а после дойде шоковото му поскъпване у нас.

„633 хиляди небитови крайни клиенти ще имат абсолютна яснота за цената на тока в следващия месец“, обясни още Петков.

„Това е важно да се отбележи. Искам да поздравя Министерство на енергетиката за този успех. Гласувахме 150 милиона, за да продължим мярката за намаляване на цената на горивата. Малка, но съществена мярка. Междувременно с това създадохме работна група между митници и НАП, за да работят заедно и да измислят най-добрия механизъм за ограничаване на експорта на нефтени продукти към европейски и трети страни, които имат руски компонент“, допълни премиерът в оставка.

„Офертата е получена в резултат на усилията правителството и директна комуникация с Европейската комисия по доставки. Има само една причина да не спомена конкретната компания – ангажирането директно ще се случи на 19 август. Държавата, която е доставчик, са Щатите. Относно доставката – както вече беше споменато, първият танкер може да стигне в Гърция. Искам служебният кабинет да вземе решение дали офертата е добра“, каза още министърът на икономиката в оставка Александър Николов.

„Намирането на инфраструктурни решения на период, в който има крайна непредсказуемост от основния доставчик на Европа, е изключително трудно. В момента слотовете държат изкуствено определени пазарни части с цел реализиране на печалби. Инфраструктура от край до край ще рече – крайна доставка в България до първи октомври“, обясни още той.

Енергийният министър прекратява меморандума с Gemcorp. Това съобщиха от Министерство на енергетиката.

„Министър Николов предприе необходимите действия за прекратяване на меморандума с Gemcorp Holdings Ltd и IP3“, се казва в в друго изявлението на МЕ.

„В изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г. министърът на енергетиката Александър Николов изпрати уведомление до Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство.

Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума“, пишат още от ведомството.

Припoмняме, че депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова наскоро направи скандални разкрития по казуса Gemcorp: 

„Проблемът е в компанията, с която е сключен меморандумът. Има доклад на ДАНС по темата. Цялата енергетика е дадена на една офшорка, която води до друга офшорка на Кайманите, като там няма дори регистриран директор. Ние не знаем как лицата от офшорката са се договорили с българското правителство.

Министърът на енергетиката твърди пред нас, че към нас е бил проявен интерес. Имал ли е Асен Василев срещи с Gemcorp и кой го е завел на  тях? Той и до ден днешен не е отговорил.

Кирил Петков мълчи от 20-ти април. За нас тази сделка е далавера за 1 милиард долара и опит за кражба на българската енергетика. Това са капитали с неясен произход“, коментира тя по БНТ миналата седмица, но на въпросите и така и не бе отговорено.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *