Плевнелиев: Не отидох на клетвата на Радев, защото не е истински държавник като мен! Предаде демокрацията!

България отблизо
Обичайни критики към президента Румен Радев се чуха от устата на неговия предшественик на ”Дондуков 2” Росен Плевнелиев в деня, в който българският държавник официално встъпва в длъжност за втория си мандат. Плевнелиев повтори тези, които обичайно чуваме от ГЕРБ и Бойко Борисов. Обясни и защо не отишъл на церемонията по полагане на клетва в Народното събрание в сряда – спестил си това Радев да се кълне в Конституция, която не спазва.

Различно поведение на държавния глава очаква Плевнелиев във втория мандат на Радев в Президентството. Държавният глава вече имал абсолютната власт и вече било редно да постига истински резултати – модернизация в обществото и надграждане по пътя на националните интереси.

 

„Първият мандат беше доста лесен – изчегъртване на ръба на Конституцията, борба с ГЕРБ. Сега Радев трябва да покаже, че е държавник. Вече има абсолютната власт. Трябва да постигне конкретни резултати за хората. Успехът се мери само с модернизацията в обществото и надграждане по пътя на националните идеали. Никога не сме били толкова разединени, колкото сме днес. Желая успех във втория мандат на Радев. Дано се поучи от дълбоките си грешки“, посочи Плевнелиев пред bTV.

 

„Не отидох на церемонията по полагането на клетва в Народното събрание съзнателно. Бях дълбоко разочарован месеци след встъпването в длъжност при първия мандат, защото видях нарушаване на Конституцията. Спестих на себе си това държавният глава да се кълне в Конституцията, която не спазваше 5 години. Законите не са нещо селективно“, посочи Плевнелиев.

 

Той оцени като положителни позициите, които лидерите в България заеха след позицията на Русия и искането НАТО да се върне обратно в границите си прези 1997 г. Поименно бяха назовани България и Румъния.

 

„Добре е, че държавният глава излезе с ясна и категорична позиция. Но на мен ми се е искало винаги България да е малко по-амбициозна“, посочи още Плевнелиев.

По думите му има нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност. Такива призиви се чуха и от ГЕРБ. Плевнелиев коментира и изказването на Радев за “Крим е руски”. Той определи думите като „нарушаване върховенството на закона“ и изказване, което граничи с „национално предателство“.

Tagged

1 thought on “Плевнелиев: Не отидох на клетвата на Радев, защото не е истински държавник като мен! Предаде демокрацията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *