Плевнелиев се обърка и започна да говори нещо невъзможно!

България отблизо

Трябва да се радваме за „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“, и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас.

Американски дипломат може да допусне грешка с изказване, че не вижда защо според него, тръба, която минава през Европа е лоша, коментира пред БНТ президентът  Росен Плевнелиев (2012-2017), цитиран от news.bg.

По думите му, американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. България за първи път в своята история направи дълбока реформа в енергийния сектор и газовия сектор.

Относно това, дали попадаме в санкции на САЩ, Плевнелиев обясни, че в „Южен поток“ тръбите са били руски и Русия можела да ни прегази със своите тръби, но сега тръбите са наши.

Това не е само геополитически проект, но и пазарен проект, ние ще преценяваме каква газ да минава. Трябва да защитим своите интереси.

България строи тръби към всички съседи, може да купува и да продава, от и на всички и създаваме газова борса, вече няма един монополист, добави той.

Плевнелиев коментира и АЕЦ „Белене„, той заяви: винаги съм бил против АЕЦ „Белене“, ако не се направи на пазарен принцип, и ако се прави с държавни пари.“

Но с новата зелена сделка на Европа и отварянето на нови пазари, електрически коли и за да затворим ТЕЦовете и изчистим въздуха, ни трябва електричество, и за да преминем към чиста енергия, ние трябва да се откажем от въглищата, обясни той.

Копаем въглища с ниско качество, които замърсяват, България има амбицията да изчисти въздуха за децата си и да преквалифицира миньорите.

Българските политици трябва да са честни и да кажат, че с въглища не може, и трябва АЕЦ, и именно за това АЕЦ е по-доброто решениено ако стане на пазарен принцип.

За напрежение в Близкия изток, той обясни, че за първи път се създава ситуация, в която сътрудниците и партньорите на САЩ не знаят какво се случва, САЩ не се консултира и правят едностранно каквото си искат. „Тръмп действа импулсивно, донякъде непрогнозируемо и това създава огромен проблем„.

Не може просто така да решиш да убиеш някакъв ирански генерал, при Обама е различно, защото Осама Бин Ладен е признат и издирван терорист.

Касем Солеймани не е сред имената на организаторите на атентата в бургаския квартал Сарафово, обясни Плевнелиев и добави, че е виждал документите и там има съвсем други имена.

Припомняме, че по време на посещението си у нас през май миналата година, руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *