„Подаръците“ на Брюксел: Стана ясно за какво ни набутват в Шенген

България отблизо

Съветът на ЕС реши да разшири зоната Шенген с България и Румъния.

Днес е исторически момент за България и Румъния, посочи шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и водните граници от март 2024 година.

Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в  социалната мрежа „Екс“/бивша Туитър/. Това е последното споразумение в рамките на Испанското председателство, се посочва в съобщението.

Комисията започна също пилотни проекти с Румъния и България през март 2023 г., за да укрепи управлението на външните граници, засили сътрудничеството със съседните държави и осигури бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане./Текстът е на Епицентър/

Този последен пасаж разваля всичко. Защото преведено на нормален език означава, че хем ще трябва да приемаме идващите от Афганистан и Сирия бежанци, тоест да им предоставим убежище „по бързата процедура“, хем ще трябва да вземаме и тези бежанци, които вече са отишли в страните от Западна Европа. Тоест, да ни връщат техните си бежанци, пак по бързата процедура.

Австрийците настояват да си решат проблема с мигрантите, като извадят Дъблинското споразумение из света на неживите. И чрез него да ни натресат онези бежанци, които щъкат из Австрия и Европа, след като са подали молби за убежище в България, но се поели към сърцето на Стария континент.

Статистиката на ЕС ни успокоява, че ако споразумението се съживи, чак толкова голяма вълна върнати бежанци няма да ни залее. По данни на Евростат, в началото на 2023 г. в България са отчетени 20 390 молби, в Унгария – 45, в Малта са 1320, а в Германия – 243 835!

Проблемът е в останалите. Общо за ЕС,

през 2022 г. са подадени 966 000 молби за убежище.

Замисълът на австрийците е следният – освен бежанците, подали молби в България, ние – като външна граница на ЕС – да имаме ангажимент към всички бежанци, искащи убежище в Европа. И това ще се случи, ако се изпълни първата от петте точки, които Австрия настоява да бъдат приети от държавите членки на съюза: процедурата по убежище да се провежда на външната граница на ЕС.

Точката е част от проекта, за който Австрия настоява да бъде приет и заради който не ни пуска в Шенген. Което си е пълен абсурд –

да зависим от нещо, което не зависи от нас!

Ето ги и всичките мерки, които предлага Австрия:

– да започне пилотен проект за процедура по даване на убежище в държава от ЕС, която да се провежда на външната граница на съюза; – вече е започнал, както пише Епицентър

– да се приемат правила за връщане на мигранти от Западна Европа в страните, които са външни граници на Шенген, и да отпаднат индивидуалните процедури във всеки отделен случай; започнало приемане на правила, според Епицентър

– провеждане на процедури за убежище в тъй наречените сигурни трети страни;

– по-лесна отмяна на бежанския статут при извършване дори на леки престъпления;

– държавите от ЕС да оказват повече подкрепа на “Фронтекс” по външната граница на ЕС и на територията на трети държави.

Очевидно, с приемането на “австрийските правила, действащите в момента български процедури, регламентирани от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), ще бъдат тотално ревизирани.

Да не говорим, че Шенгенското пространство отдавна не функционира като свободно движение на хора, по простата причина, че Италия, Франция, Германия, Дания, Словения, Словакия и т.н. са въвели граничен контрол, въпреки приказките за Шенген и „свободното“ движение.

Тоест, ние хем няма да можем да се движим свободно, хем ще ни натъпчат с бежанци. Това е!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *