Поискаха оставката на Фандъкова заради смъртта на детето. Вижте заради какви нарушения си е отишъл един млад живот!

България отблизо

На павилионите около болница „Свети Иван Рилски“ е подаван ток, без да има никакви документи за въвеждане на експлоатация. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинг след трагичния инцидент на столичния бул. „Иван Гешов“, при който 16-годишно момче почина, ударено от ток.

През годините са изпращани общо 6 писма от главния архитект за незаконни обекти в район „Триадица“, но на тези писма не е получен отговор. Фандъкова ще очаква отговори и от другите институции как ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, без книжа, без одобрени документи, как район „Триадица“ подава документи за незаконни обекти и какъв контрол осъществяват всички служби.

За режима на премахване на мобилни съоръжения е поискана промяна на Закона за устройство на територията.

Фандъкова заяви, че смъртта на младежа е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. „Пред тях и пред паметта на Людмил дължим ясни отговори – всички обстоятелства трябва да бъдат разкрити, да бъдат разкрити конкретните отговорности, довели до трагичния инцидент“, настоя Фандъкова.

В първите часове след трагедията много от институциите побързали да заявят, че нямат отношения и отговорности. Направената проверка, засяга всички обекти пред болница „Свети Иван Рилски“ и показва нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от търговските обекти. За два от обектите районната администрация има сключени договори, но в документацията за поставянето им са открити пропуски и нарушения, като няма издадено удостоверение, с които да бъдат въведени в експлоатация. Изпратено е писмо до район „Триадица“ спешно да се приключи процедурата и да започне премахване на павилионите около болницата.

Кабелът, станал причина за смъртта на детето, води до един от обектите на територията на болницата, потвърди Фандъкова. Кабелът е прокаран напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия, обясни Фандъкова.

Тя има много въпроси към ЧЕЗ, защото договорът бил сключен през 2019 г. на база хвърчаща бележка. Фандъкова е убедена, че следователите задават много въпроси, изпратени са всички документи от проверката на градския прокурор.

Общинският съветник от ДБ Методи Лалов е ва друго мнение.

”Дружеството-собственик на павилиона, който е свързан към оголения ел. кабел, фигурира в регистъра на БАБХ и има удостоверение за регистрация от 2018 г. Ако ЧЕЗ, което дружество Фандъкова спомена сред отговорните субекти (не казвам, че това не е така, но думата ми е за друго), е частно дружество, БАБХ е държавна институция, за която отговорност носи ГЕРБ/СДС”.

Това коментира в социалните мрежи общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов.

 

„Защо, ако търговецът няма удостоверение за ползване на павилиона, е регистрирано от държавата, за да извършва търговия с храни в незаконния обект?“, посочва още той.

И защо общината е разрешила на незаконен обект за работи?

Чия оставка да искаме тогава?

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *