Политолог: Докладът на прокуратурата не казва нищо за шкафчето и къщата в Барселона! Отбиват номера

България отблизо
Докладът на прокуратурата е административен – само числа и без отговор дали държавното обвинение работи безпристрастно. Безпрецедентна е процедурата с изслушването на Гешев. Има възможност наистина да се задават въпроси, но отговорите няма да се намерят в този доклад.

Това заяви пред БНР политологът Даниел Смилов.

 

Повод за коментара му е днешното изслушване на Гешев пред правната комисия в парламента след внесеният от обвинител №1 доклад за свършеното от прокуратурата за първите осем месеца от назначаването на Гешев.

 

“Докладът обобщава дейността на над 1000 прокурори в страната, но в него няма да откриете отговори на най-важния въпрос – дали Прокуратурата действа безпристрастно, особено когато става дума за корупционни съмнения по най-високите етажи на властта”, посочи Смилов и допълни:

 

“Точно това е въпросът, който трябва да задават депутатите. Например – по отношение на Васил Божков, прокуратурата е написала какво прави, но там няма обяснение защо тя възприема версията, че Божков е получил 700 милиона лева като данъчни привилегии, така да се каже изцяло зад гърба на министър-председателя и финансовия министър. Той си е договарял според Прокуратурата само с Комисията по хазарта, която е орган, подчинен на финансовия министър, и цялата версия изглежда неправдоподобна“.

 

“Трябва да се зададат и въпросите на евродепутатите за шкафчетата, къщата в Барселона…“, каза още политологът.

 

Той определи като основателно решението на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за създаването на временната комисия а разглеждане на проект за нова Конституция, чийто председател е Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

“Истината е, че не може от гледна точка на Конституцията да се вкарват поправки към предложения вече проект за нова Конституция – той или ще събере 160 гласа или няма да събере. Както стоят нещата сега – вероятност да събере 160 гласа по- скоро няма”, смята още Смилов.

 

По думите му проектът изглежда като част от “общата маневра на ГЕРБ” и го определи като пореден опит за печелене на време чрез конституционен дебат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *