Политолог издаде схемата на Радев да направи правителство

България отблизо

„Колективните игри се получават именно защото са колективни. Там нещата се случват с подаване на топката, а не с гонене на топката.“

Това каза в интервю за БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов преди днешната лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

 

Трябва да има план В, трябва да има и план С – големите стратези така правят, допълни той, запитан дали ГЕРБ ще премине към друг вариант на съставяне на правителство извън заявения като предпочитан – с ПП-ДБ.

Ако се стигне до втория мандат, Стефанов очаква „реципрочно поведение като това, което се е получило при първия и накрая залагаме всички карти в рисковия трети мандат, където не се знае какво ще се случи“. По думите му „третият мандат ще бъде аварийно нещо, което ще спасява цялата държава“.

ПП-ДБ ще държат положението заедно така, щото заедно са се докарали дотук, за добро, или за лошо“, отбеляза още политологът. Според него комуникацията в новата коалиция е по-сложна от тази в ГЕРБ-СДС.

Президентът Радев ще даде някакво време за приемането на фундаменталните според него закони за развитието на държавата в средносрочен период, „ще бъде малко по-благосклонен, но не толкова щедър, колкото беше преди няколко месеца“, посочи Любомир Стефанов.

Има 60% електорален резерв, смята Стефанов относно очакваните загуби на електорат на водещите две партийни формации заради евентуално съвместно управление. Въпреки загубата от т. нар. твърдо ядро, ПП има потенциал да расте, не да губи, добави той.

Експертният кабинет би трябвало да бъде от хора, които да не бодат очите от първия ред на представителство на политическите партии, коментира политологът в предаването „Преди всички“.

Двете първи формации са в ситуацията от уестърните – кой ще мигне първи, каза още Стефанов.

Според него няма никакъв шанс „Възраждане“ да подкрепи управление на някоя от първите две политически сили, защото Костадин Костадинов разчита на „поредица от избори, които наливат вода в неговата мелница„. По думите му сега „Възраждане“ печели от „безадресен гняв, който се сипе в тяхната торба„.

Стефанов е на мнение, че „минаваме през някаква теснотия в момента“ и ще се измъкнем и издърпаме „от този демократичен хаос и безредие“ като барон Мюнхаузен, „ако ли пък не, историята произвежда сама двигателите си“.

Политиците не успяват да преведат на всекидневен език „гръмките неща“, които се представят като дългосрочни каузи на държавата, отчита Любомир Стефанов.

„Всички лидери от първата, втората коалиция или по-първи политически хора казват – трябва, трябва, трябва и като дойде моментът да направят крачките да има правителство, казват – няма пък. И гражданите се вбесяват точно от това.“

Малцина в Кюстендилско вярват, че днешната лидерска среща ще разреши патовата политическа ситуация у нас.

„Няма да тръгнат нещата. Не се стига до консенсус и сега пак няма да се стигне. Всеки дърпа чергата към себе си.“

„Ще сформират някакво съгласие за няколко месеца, след което пак ще идем на избори.“

„Тази система трябва да бъде сменена, да се потърси по-рационална форма на управление. Докато не бъдат премахнати старите муцуни, които създават паника в държавата, ще бъде така.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *