Политолог изненадващо каза кога ще се сгромоляса „Промяната“, а на ДБ ще им омекнат китките!

България отблизо

Сега малко хора могат да си представят такъв развой на събитията, но според мен ИТН ще си влезе в следващия парламент, а голямата изненада ще бъдат ниските резултати на „Промяната“.

Ето какво още каза доц. Стойчев в интервю за „Труд“ 

– Кирил Петков обаче заяви в неделя, че ще бъдат първи…
– Те в момента са във всякакъв вид кампания, включително и натиск по медиите да не се канят хора, които ги критикуват. Мен например от месеци не са ме канили в Нова тв. Всеки, който ги критикува, го забутват в девета глуха.

А това дали ПП ще спечелят изборите? Въпросът е до каква степен ще контролират целия процес. Засега нямат опция това да стане, но е много важно кой ще бъде министър на вътрешните работи в служебния кабинет на президента и кой ще бъде служебен министър на образованието. Тези двама министри контролират двете най-големи мрежи в страната – учителите и полицаите. ГЕРБ дълги години бе стъпил върху тях чрез Цветанов и Йорданка Фандъкова. Полицейското и учителското съсловие им беше приоритет.

– И все пак – никакъв шанс ли няма за още едно правителство в този парламент?
– Може би има съвсем минимален. Не виждам да има пробив при депутати от ИТН. Може би до петък ще успеят, но дори и по този начин с откраднати депутати да сглобят нещо до 121, това управление ще бъде абсолютно кошмарно, през цялото време ще се разчита на чужда помощ.

Ще стане като по времето на Орешарски. ГЕРБ няма да крепят кворума. Да речем, че удържат 4-6 месеца и отидат догодина на избори, където ще отнесат всичките негативи и някои рискуват да бъдат направо изличени от политиката.

– Третият кабинет на Бойко Борисов – ГЕРБ и патриотите – управляваха 4 години със 122 депутати…
– Да, но 122-ма депутати, това е една монолитна група. Можем да прибавим и подкрепата на ДПС, когато трябваше. Докато тези сега не са монолитни, те са толкова разхайтени, че не можеш да ги събереш да отидат в залата да се регистрират. И първите пропуквания ще дойдат от ДБ. Комсомолците от ПП седят в залата, налягат си парцалите, а ДБ никога не са били в пълен състав.

– Но точно групата на ДБ в пълен състав предизвикаха нещо като скандал със забравените камери и микрофони…
– Това бе само повод за Слави да напусне преговорите за правителство. Причините са различни, до голяма степен се коренят във въпросното лицемерие, за което ставаше въпрос. То се усеща. Изборите са желан изход за всички, просто това беше много удобен повод те да се ускорят.

Но да катализираш нещо е като да ловиш риба с динамит – изплува не само риба, а и още много други неща. Но няма замисъл в това излъчване. Като познавам Иво Мирчев – вижте как гледаше като гърмян заек, когато видя камерата!

– То какво излиза – май че никоя от тези четири партии не иска правителство?
– Искат, обаче само ако е сигурно и дългосрочно. Защото схемите и далаверите те вече си ги направиха. Няма смисъл да стоят още 4 месеца без гарантирана стабилност, защото през зимата хората ще ги изгонят с камъни.

– Не е ли логично да се върне Иван Иванов като шеф на КЕВР, вместо тепърва да се пишат правила за избор на нов директор?
– И с КЕВР, и без него все тая. Газът е такъв, какъвто е. То е ясно, че който и да е, ще иска увеличение на цените. Още по добре – като няма КЕВР, няма кой да ги увеличи и ето ти мораториум! Нямам никакви притеснения, че няма да има регулатор, който да увеличи цените. От това могат да се притесняват само производителите на ел. енергия, ВЕИ-та и другите, които имат интерес да крепят това правителство..

Според мен, за предстоящите избори, вече и Борисов, и ДПС са се адаптирали за това, че ще се гласува само машинно, обучават си хората, тази тема тотално изчезна, те явно са успели да си измислят някакъв вариант. Което значи, че БСП ще нагълта много вода и трудно ще си поеме въздух след това. Липсата на хартиена бюлетина закопава тотално БСП.

– Да видим следната хипотеза – ГЕРБ печели убедително предсрочните избори, но пак никой няма да иска да управляват с нея. Какво следва?
– Ще искат, ще искат. През ноември Кирил Петков и Асен Василев държаха плакати „С вас сме, господин президент“! Четири месеца по-късно заявиха, че позицията му за Украйна е позор.

По същия начин днес Бойко Борисов е корумпиран, утре ще стане евроатлантик. Яне Янев искаше да уволнява Борисов, после 5-6 години му бе съветник. Асен Василев е такъв тип политик като Яне Янев и като Орешарски. Стига да е на софрата и да се поръчва от най-скъпото вино.

– Не изключвате коалиция ГЕРБ -„Продължаваме промяната“?
– Би било прекрасно, но ще се чака да се види какво ще стане на междинните избори в САЩ на 8 ноември. Ако близките до Борисов републиканци на Тръмп вземат връх, „Продължаваме промяната“ тотално ще се сгромоляса, а и на ДБ ще им омекнат китките.

Кой е той?

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *