Политолог разкри нещо сензационно за новото Народно събрание!

България отблизо

„За първите две места ще се борят ПП и ГЕРБ по линия на промяна и запазване на статуквото. Разликата между ПП и ГЕРБ няма да е голяма, независимо от победителя. А той може и да е ПП.

Няколко партии ще са наредени близко една до друга – БСП, ИТН и ДБ, като превес вероятно ще имат социалистите, заради процеса, който върна част от избирателите и на ГЕРБ. А именно усещането за невъзможност на сформиране на ново правителство от страна на новите играчи“.

Това прогнозира политологът Марио Русинов в интервю за Факти.бг.

„ДПС се ползва със статичен електорат. В такъв смисъл те ще повторят резултата си от юли месец“, смята още той.

„Формацията на Манолова, Дончева и Триото са най-големите потърпевши и тяхната роля в следващия парламент изглежда като да е от грешната страна на бул. „Цар Освободител“, каза още политологът, тъй като според него „техният електорат изтича в две посоки – „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“.

„Вероятно именно „Възраждане“ ще заместят ИБГНИ в следващия парламент“, смята Русинов.

Традиционно интересът към президентските избори е по-висок от този на парламентарните избори. Това се дължи на мажоритарното естество на президентските. Във всеки случай това ще вдигне и активността на парламентарните избори. Трябва да се вземе предвид и фактът, че се гласува с машини, което впрочем беше доста успешен експеримент на предходните избори.

Мисля, че повече хора ще гласуват и на двата избора, заради самия интерфейс, който показва и двете възможности. Какво имам предвид – ако някой не е решил твърдо дали ще гласува и на парламентарните избори, то на подсъзнателно равнище подканата от машината ще го стимулира да гласува и на двата избора. Подобен случай беше и с паралелно проведения с президентските избори референдум през 2016 година.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *