Политолог се изцепи: Борисов е гений, който обедини дясното!

България отблизо

Стратегическата стойност на обединението на ГЕРБ и СДС тепърва ще става ясна, но отсега е видимо, че с него Борисов практически присвои идеологическата сърцевина на дясното – антикомунизмът, носталгията по буржоазна България, синята идея.

Това заяви политологът и историк доц. Петър Николов

Ако беше вкарал в коалицията си и ВМРО, щеше напълно да обедини цялото дясно пространство. И според мен до няколко години ще го направи.

Част от дясното някога беше ДСБ, която се създаде амбицията да формулира консервативен дневен ред, отвъд постигнатите цели на прехода. Но още в началото се оказа, че в партията има две диаметрално противоположни тенденции, като едната я тегли към консерватизъм, национализъм и защита на християнските принципи, а другата към либерализъм и глобализъм.

Последваха няколко тежки труса, при всеки от които неизменно си тръгваха представители на консервативното крило, докато в един момент начело на партията не застана прогресист и заявен левичар като Радан Кънев. Именно той завърши идеологическата трансформация на ДСБ в ляволиберална партия и подготви днешното ѝ поглъщане от Христо Иванов“, категоричен е анализаторът.

„Дайте си сметка на какво станахме свидетели от страна на ДСБ през последната година. Коалиция с либерали и зелени, партньорство с БСП на местните избори, защита на президента, когато срещу него течеше атака заради руските му обвързаности, участие в общи протести с БСП, Румен Петков, Мая Манолова и новите леви, жестове към Лютви Местан и сега анонсите на Атанасов за създаване на експертно правителство с БСП.

Да не забравяме и най-важното  – скандалната декларация на Радан Кънев и Елена Йончева в Европарламента, за която гласуваха всички леви групи (зелените, либералите, социалистите и комунистите) и срещу която бяха всички десни (ЕНП, консерваторите и националистите)“, припомни Николов.

„ДСБ е мъртва. Тя вече е в храносмилателната система на „Да, България“, който е далеч по-витален проект от нея. Избирателите, на които това не им понася, ще гласуват за ГЕРБ и СДС, за партията на Петър Москов или ще си останат вкъщи. Останалите просто ще се примирят, че вече не са десни избиратели и ще престанат да се чувстват неудобно, че вместо Тръмп, харесват Джо Байдън.

Ще се осъзнаят като либерали и толкоз. „Да, България“ е трети опит на либералните наследници на някогашната комунистическа номенклатура да преминат безболезнено от стария руски колониален елит в новия, сключвайки брак по сметка с либералните наследници на буржоазния елит“, счита Петър Николов.

„Корнелия Нинова е като Жан Виденов. Някога той оглави една осъзнато вървяща към европейската социалдемокрация партия, би контра и се опита да я обърне в обратната посока. Така не промени нищо, освен че забави процесите с няколко години.

Днес същото прави Корнелия Нинова, която в пряк сблъсък с партийната аристокрация, откъсна столетницата от европейското ляво и общо взето я върна във времената отпреди Априлския пленум.

Как ще завърши това? Със загубени парламентарни избори, загубени президентски избори и оставка. След което БСП ще сложи начело Крум Зарков. Подобрената версия на Сергей Станишев, която ще търси нов исторически консенсус с либералите, подобен на някогашната Тройна коалиция“, прогнозира той.

Според Николов, Слави Трифонов е труден е за прогнозиране, но май ще се получи „напънала се планината и родила мишка“.

„Дългосрочно няма да му се случат нещата, защото партията му няма идеология и няма да има какво да споява хората в нея. Така всяко лично разочарование ще води до това, някакви хора да напускат със скандал, докато накрая центробежните сили разкъсат всичко, както стана с проекта на Бареков.

Що се отнася до краткосрочните цели, в смисъл резултатът на предстоящите избори… отново не съм оптимист. За да постигне нещо значимо, популизмът на Слави Трифонов трябва да пребори популисткия гений на Борисов. Видяхте ли, когато Борисов подари сакото си на онзи човечец на магистралата? Виждате ли го в джипката, как обикаля село по село и махала по махала?

Та той изглежда прероден, като в най-славните си години, когато беше главен секретар на МВР. Излъчва емпатия, излъчва увереност, наслаждава се на играта ден след ден. Съжалявам, но болният, куцащ и намръщен Трифонов няма шанс. Ще бъде просто фон на задаващия се „грохот в джунглата“, прогнозира Петър Николов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *