Политолози: Ако Слави Трифонов не си промени мнението, скоро ще излезе от политиката!

България отблизо

Няма как да има правителство при заявките, които всички партийни лидери дадоха от края на изборите насам. Това означава, че се отива към предсрочни избори и ще се задълбочи политическата криза.

Това заяви в ефира на bTV политологът Георги Киряков.

„Президентът и партийните лидери не успяха да си свършат работата след изборите през юли“, категоричен е той.

С него в студиото на bTV новините бе и политологът Слави Василев:

„Вторите поредни предсрочни избори ще са факт, освен, ако господин Трифонов утре не излезе, и не си промени мнението. Хората биха предпочели да гласуват за трети път, вместо да наблюдават това, което се случи в това НС и да гледат идеята на ИТН за парламент“, категоричен е Василев.

„Да се надяваме, че наесен с песен партиите ще бъдат по-сговорчиви и ще се държат по-адекватно“, добави той.

„Конфигурацията след следващите избори няма да е много по-различна. Дори и ГЕРБ да са първи, ще дойде ситуацията след 4-и април и ще имаме патова ситуация. Партиите на протеста ще имат сходен вот и ще се стигне до същото изнервяне на политическата класа“, категоричен е Киряков.

„Ще има нов служебен кабинет. Трябва да се помисли и кой ще е президент, защото и това има значение“, смята още той.

„Ако от позиция първи към трети от ИТН не направят завой, тогава може би ще трябва да излязат от политиката. Те видимо показаха, че са последователни, но това не им носи дивиденти“, категоричен бе пък Василев.

„При следваща конфигурация в НС, ако БСП и партиите на промяната запазят числеността, която имат към момента, то шансовете за кабинет, биха били много по-големи“, пресмята Василев.

„Дори и БСП да предложи служебния кабинет като постоянен, то няма да събере мнозинство заради обструкциите на много партии. ГЕРБ и ИТН многократно атакуваха някои от министрите в това правителство“, включи се в разговора Киряков.

„Не смятам, че фигурите в служебния кабинет ще позволят да се злоупотребява с името им с един трети мандат, който е слабо вероятно да се реализира“, заяви уверено Василев.

Според него всичко в момента е в ръцете на Слави Трифонов и Тошко Йорданов. „Те имат проблем с коалицията и подпишат документ с адекватни министри. Ако облекат съглашението в адекватна формула, може да има коалиция“, смята той.

Според Киряков „Възраждане“ ще бъде категорична опозиция: „ГЕРБ ще получат при нови избори първи мандата, но няма да могат да съставят кабинет“, смята той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *