Ден 43: Гражданското недоволство отново избухна! Мутри – вън!

България отблизо
С поредна изненадваща блокада започна днешния 43-ти ден на избухналото в страната гражданско недоволство.

Настояванията на народа продължават да са за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, въпреки опитите за отклоняване на общественото внимание.

 

Днес бе блокирана сградата на КПКОНПИ. На блокадата, станала популярна като ”Орлов град” днес се очаква и да има изложение на протестни плакати. Началният час на демонстрациите е 19.00 ч., а обичайното място – триъгълникът на властта. За днес е обявен и контрапротест – граждани ще се съберат в градинката пред Столичната дирекция на вътрешните работи в знак на недоволство срещу гражданските демонстрации в София.

 

За днес се подготвя пореден протест и в Пловдив. Демонстрантите ще тръгнат от пл. „Съединение“. Очаква се протестът да е масов.

 

Хронологията на днешния ден следим на живо.

 

Горещо лято, наситено с протести, нажежи столът на управляващите. Демонстрациите не стихват вече 43 поредни дни. Протести има както в столицата, така и в цялата страна. В подкрепа на гражданското недоволство се обявиха и българи в чужбина.

 

Продължават и блокадите на ключови места в столицата. Три са палатковите лагери в София – в района на Софийския университет, Орлов мост, и Министерския съвет. През ден вечер се блокира и кръстовището в района на Румънското посолство. Там имаше и напрежение между граждани, след като кола се опита да премине през протестиращите и бе потрошена от демонстрантите.

 

Протестите продължават въпреки новината от края на миналата седмица, с която стана ясно, че управляващите ще предложат промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание. Борисов пък обеща да се оттегли незабавно след това. Проектът на управляващите беше внесен в Народното събрание. Той обаче крие и много подводни камъни, смятат експертите. Бе посрещнат с широко недоволство, а президентът Румен Радев дори го нарече “недоносче”.

 

А иначе – припомняме, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *