Политолози издадоха тайните цели на Радев, които май самият той не знае

България отблизо
Виждам по-скоро агресия от страна на президента Радев към управляващите. Струва ми се, че той не е като да не желае връщане на служебната власт. Има видима фрустрация от това, че е лишен от властовите ресурси, с които разполагаше доскоро. Отнемат му играчките и има обида. Така наречената „сглобка“ отвори ниша за Радев, но има много време докато се впусне в политическия път. Определено обаче подготвя почвата.

Това коментира пред Нова телевизия политологът Ружа Смилова.

 

Повод за коментара й са последните престрелки между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“. Вчера държавният глава отказа да освободи главният секретар на МВР и определи мотивите към искането на вътрешния министър като „политически“. Радев заговори за чистка.

 

„Радев залага на това да има човек във всяка една институция, така че да осъществява контрол над управлението. Обвиненията за политическа чистка не са особено убедителни, имайки предвид действията на собствените служебни правителства на Радев. Добре е тази реторика да бъде по-премерена, за да не се пренатегне“, коментира още Смилова.

 

Първан Симеонов също е съгласен, че така наречената „сглобка“ и крайното поведение на Костадин Костадинов са отворили ниша, в която Радев да се позиционира, а настоящото правителство е изключително удобно за президента.

 

„Радев е пряко избран и разглежда себе си като “коректив”. Това правителство му е изключително удобно. Това правителство се приема, само защото трябва да има нещо. Ако Радев започне постепенно да се позиционира, желанието за избори ще се засили, защото ще се появи алтернатива“, смята Симеонов.

 

Според него големият проблем е поведението на Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ е представлявал широките народни слоеве, но в момента говоренето му прилича повече на реториката на ПП-ДБ.

 

Смилова заяви, че очаква да има предоговаряне на „сглобката“ след местните избори, защото те ще легитимират управлението по нов начин.

 

„Ако войната (в Украйна, бел.ред.) ескалира, последното което ще искат западните ни партньори, е да шаваме тук. Сглобката ще е долу-горе стабилна. Местните избори и формулата на властта ще бъдат на масата за преговори, ако вече не са“, допълни Симеонов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *