Крум Зарков разби Красимир Ципов и доказа кой е виновен за подготвяния саботаж на изборите!

България отблизо

Бившите депутати Красимир Ципов от ГЕРБ и Крум Зарков от БСП се сблъскаха сериозно, заради нагло подготвяния саботаж на изборите. Причината: протоколите за секционните комисии са толкова сложни, че ще доведат до хаос.

Тази ситуация коментираха в сутрешния блок на Нова телевизия двамата парламентаристи.

„Миналата година, когато бяха приети промените в Изборния кодекс, едната от целите, които преследвахме, бе да бъде опростен протокола. Членове на Районните избирателни комисии от страната са изпратили няколко писма до ЦИК да обърнат внимание, че има промяна в структурата на самия протокол. Те сезираха ЦИК, че това може да доведе до потенциално забавяне”, заяви Ципов.

„Човекът, който подготви протокола за секционните избирателни комисии, се казва Емил Войнов – член на ЦИК от квотата на БСП. Затова вината е негова, допълни Ципов.

Представителя на левицата – Крум Зарков контрира Ципов и веднага доказа с факти, че твърденията на ГЕРБ са напълно неверни”.

„Причината за проблема е една – от ГЕРБ наложиха, освен машинното гласуване, да има и  хартиен вот. Нещо повече. ГЕРБ наложиха, резултатите от машините и хартиения вот да се сумират в един и същ секционен протокол. Това превръща протокола в мъчение, понеже той става прекалено дълъг и още по-сложен. Това го обяснявахме стотици пъти, президентът дори върна закона по този въпрос с вето. Но ГЕРБ  отхвърлиха ветото и приеха наново закона, разкри истината Зарков.

И сега – ГЕРБ и ОП, които имаха мнозинство, с което измениха Избирателния кодекс 11 пъти за изминалите 4 години, които имат вицепремиер, който отговаря за изборите, които имат най-много членове в ЦИК, включително нейният председател, излязоха и обвиниха Емил Войнов за това, че е направил протокола така, както изисква Изборния кодекс. Забравиха само да кажат, че този Изборен кодекс е наложен от ГЕРБ”, продължи депутатът от БСП.

Красимир Ципов контрира, че проблемът не бил в машинното и хартиеното гласуване, а в това, че по предложение на Войнов протоколът е дописан и са добавени допълнителни графи.

Крум Зарков веднага поясни, че първо, ЦИК е колективен орган, който взима решенията си с 2/3 мнозинство и нов протокол не може да бъде наложен от един човек. Второ, ГЕРБ и Обединените патриоти са мнозинството в ЦИК. Трето, именно управляващите решиха в един и същ секционен протокол да се сумират резултатите от машинното гласуване и от гласуването с хартиена бюлетина.

Затова, хаосът, който предстои да се случи на изборите, е създаден от мнозинството на ГЕРБ/ОП, а не от опозицията, завърши Крум Зарков.

От ЦИК също поясниха, че в секционните протоколи няма нито една думичка, която да не е съобразена с изискванията на Избирателния кодекс. А всички знаят, че той е приет от мнозинството на ГЕРБ и ОП.

Ще припомним, че депутатите от БСП винаги гласуваха против поправките на Избирателния кодекс. И особено против смесването на машинен и хартиен вот. Те още преди година предупреждаваха, че това ще доведе до хаос. Както и стана. Колкото и ГЕРБ да се опитват да са направят на невинни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *