Полски генерал съобщи неприятна новина за Киев. Разкриха къде се изнасят колоните на ЧВК „Вагнер“

Свят

Украинското контранастъпление може да приключи до две седмици, казва в интервю за fronda.pl бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак.

 

„Според мен, ако въоръжените сили на Украйна незабавно не нанесат удар някъде в района на Бахмут и не обкръжат руските военни там, то след две седмици вече няма да има за какво да говорим.

И контранастъплението ще приключи дотук, защото украинците ще изразходват и изтощят своя боен потенциал, а руснаците ще ги обвържат с военни действия по такъв начин, че въоръжените сили на Украйна няма да имат шанс за контранастъпление“, казва Скшипчак.

Според генерала, ситуацията на фронта е много сложна и не се развива по плана на украинските власти.

„Това се дължи на факта, че на първо място руснаците се опитват да завземат оперативната инициатива в северната част на Украйна.

– Второ, действията на украинските войски на юг, в Запорожско направление, за две седмици не донесоха успех. Украинците, изглежда, вече са осъзнали, че не могат да пробият руската отбрана“, смята Скшипчак.

Той добавя, че сега украинците изпитват сериозни проблеми с разминирането.

„Мините са добре замаскирани, украинците вече неведнъж са попадали на тях. Ясно се вижда, че подобно развитие на ситуацията и големия брой от тези мини са се оказали много неприятна изненада за тях“, отбелязва генералът.

Той обобщава, че загубите, понесени от въоръжените сили на Украйна, съвсем не са толкова малки, колкото съобщават медиите.

Междувременно подразделенията на ЧВК „Вагнер“ напускат Воронежска и Липецка области и се насочват към Донбас, съобщават световните издания.

На видеокадрите, публикувани в мрежата, се виждат стотици единици техника: танкове, бойни машини на пехотата, ракетни системи за залпов огън, самоходни оръдия, камиони, автобуси, пикапи и др.

Колоните се движат по магистрала М-4 „Дон“ към Ростов на Дон, а след това към Донбас. Припомняме, че след постигнатите договорености, беше съобщено за връщането на ЧВК „Вагнер“ в полевите лагери в тила.

Екипажите на ударните хеликоптери Ка-52, Ми-28 и щурмовите самолети Су-25 от групировката „Запад“ са нанесли 11 ракетно-бомбени удара по райони в Купянското направление, където са разположени две бригади на Въоръжените сили на Украйна.

Това е заявил ръководителят на пресцентъра на групата Сергей Зибински, цитиран от световните издания.

„По време на бойните действия в Купянското направление екипажите на ударни хеликоптери Ка-52, Ми-28 и щурмови самолети Су-25 от авиационна група „Запад“ нанесоха 11 ракетно-бомбени удара по 9 района на съсредоточаване на жива сила, въоръжение, военна и специална техника и личен състав на 14-та отделна механизирана бригада и 103-та отделна бригада на териториалната отбрана на Украйна“, казва Зибински.

Освен това групата „Запад“ е осуетила четири опита на украинските бойци да сменят подразделенията на предната линия в районите на селищата Двуречное, Синковка и Новоселовское. По този начин ВСУ са загубили повече от един взвод жива сила.

Зибински е казал още, че по време на контрабатарейния бой екипажите на артилерийски установки „Мста-С“ са унищожили два украински минометни екипажа в района на селищата Кисловка и Табаевка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *