Пророчески думи на Анатолий Собчак от 1992 г! Ето какво каза той за Украйна

Свят

През 1992 г. Анатолий Собчак, тогава кмет на Санкт Петербург, говорейки по телевизията, изрече пророчески думи за Украйна, които можем да оценим едва днес. 

 

Тогава, преди 30 години, всичко казано не можеше да бъде напълно оценено, пишат чуждестранните агенции.

„Ако обърнете внимание, тогава ще видите, че в изказванията на ръководството на днешна Украйна няма нито дума за правата на човека, за върховенството на закона, няма, казва Собчак.

Всички те започват и завършват с думи за независимост. Сега виждаме каква независимост са избрали. За тази тяхна независимост се оказва, че на първо място им трябва армия. Армия, която да съберат в най-кратки срокове. Но съберат ли армия, тогава ще им трябва и Черноморският флот, продължава Собчак.

Не се съмнявам, че утре те ще предявят съответни претенции, а те вече са предявили претенции и за ядрено оръжие.

Що се отнася до съдбата на Черноморския флот, не бих искал сега да говоря за териториални претенции, за съдбата на Крим, но има доста голям брой прецеденти, когато военноморските бази на една държава са разположени на територията на друга държава, дори ако приемем такъв абсурд, че Крим е територия на Украйна“, развива мнението си Собчак през 1992 г.

„Действията на Украйна по отношение на съветската армия и флота са действия, които представляват колосална заплаха за цялото човечество, пророкува той.

Защото Украйна, рано или късно, ще тръгне срещу Русия. Западът ще стои зад гърба на Украйна, ще има страшна война в Европа, която може да се превърне в световна. Това е колосална заплаха.

Тук не трябва да губим време, не трябва да позволяваме Украйна да създаде такава армия, която ако създаде, със сигурност ще използва. Не се съмнявам нито за минута. И смятам, че днес залагаме мина не само под нашето бъдеще, но и под бъдещето на цялото човечество“, завърши той.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *