Полски политик: Русия е велика страна, която не може да бъде игнорирана! Затова Германия гради сътрудничество с Москва, за да не бъде зависима от САЩ!

Свят

Владимир Путин едностранно реши да замрази полско-руските отношения, така че не трябва да се очакват промени в тази посока, сигурен е бившият полски министър на отбраната Ян Парис.

В същото време той препоръчва на полските власти да уважават великата съседна държава и да не я дразнят с необмислените си действия в Украйна, Белорусия и Грузия, за които Варшава ще трябва да плати висока цена, пише wPolityce.

„Наблюдаваме нарастващата дестабилизация на международната ситуация. Както Полша, така и други страни ще трябва да се адаптират към новите предизвикателства – пандемията, отхвърлянето на глобализма, влиянието на Джо Байдън върху американската политика, китайско-американското съперничество в областта на технологиите и оръжията.

Освен това изтече срокът на различни споразумения за контрол над въоръженията между САЩ и Русия. Накратко, има редица елементи, които допринасят за дестабилизацията на ситуацията.“, каза бившият полски министър на отбраната Ян Парис в интервю за Полската агенция по печата. Съдържанието на разговора е публикувано на портала wPolityce.

Политикът обяснява, че като европейска държава със среден потенциал Полша не е в състояние да води глобална политика. Позицията й в света се определя главно от европейските играчи в лицето на Германия и Франция, но също и от световните, като САЩ, Русия  и Китай.  „Необходимо е да се възползваме от онези моменти, когато интересите на великите сили съвпадат с нашите, тоест те допринасят за укрепването на нашия суверенитет.

Брюксел има тежест, но трябва да се помни, че неговата политика спрямо Варшава се определя от отношението на Берлин. Ключът към добрите отношения с ЕС е в Берлин.“, обяснява полският социолог.

Като най-биещият на очи нов елемент на международните отношения Ян Парис посочва новата администрация на САЩ с напълно различен подход към световните проблеми. Неговият гръбнак ще бъдат привържениците на бившия президент на САЩ Барак Обама, които виждат САЩ като „световен полицай“, който следи за международния ред и възпира агресорите. Те са уверени, че мисията на Съединените щати през следващите години е да спасят човечеството, така че те ще наложат своята визия за света, чисто идеологическа, засягаща въпросите на екологията, миграцията, ЛГБТ хората, абортите и образованието на младото поколение по света.

„Следователно това означава, че за САЩ международната сигурност ще отстъпи на заден план и те ще се съсредоточат върху намесата във вътрешната държавна организация на отделните страни“, каза бившият министър.

Според него, за тази цел САЩ ще влязат в съюз с няколко големи държави под ръководството на либералите и ще създадат идеологически, либерален интернационал. Парис е уверен, че по този начин САЩ ще престанат да се съобразяват с международното право, съдържащо се в Устава на ООН и Декларацията на ОССЕ. Напротив, те ще определят политиките на по-слабите страни под прикритието на връщане към многостранността. Концертът на силите отново ще управлява света. А политиката на президента Доналд Тръмп, насочена към проблемите на международната сигурност и към ненамеса във вътрешните работи на отделните държави, завинаги ще остане в миналото, със съжаление констатира политикът.

На въпроса на какви принципи трябва да се основават отношенията на Полша с Русия, бившият министър на отбраната дава ясен отговор:  „Лично решение на Владимир Путин беше да замрази отношенията между Русия и Полша, така че не трябва да очаквате промени, докато той е на власт.“. Според него, влиянието на Варшава върху отношенията с Москва е малко, но винаги трябва да се помни, че това е голяма и опасна, но и велика съседна държава, която не може да бъде провокирана, пренебрегвана и обиждана. Ян Парис припомня, че поради диспропорциите на потенциалите, Полша никога няма да бъде приоритет за Германия.

За Берлин, Русия и САЩ винаги ще бъдат приоритет и отношенията с Полша ще зависят от отношенията на Берлин с тези две сили. Разбира се, Полша може да засили позицията си по отношение на Русия и Германия чрез съюз със САЩ или чрез създаване на антинемска коалиция в ЕС. Той обяснява, че немските политици не са се примирили с факта, че Барак Обама в крайна сметка е изоставил идеята за възстановяване на отношенията с Москва и все още се държат така, сякаш това все още има място. По този начин има сериозни различия във възприемането на руската политика между Германия и САЩ и следователно Полша.

„Ние считаме тази политика за опасна, а немците я виждат като добра основа за взаимни политически и икономически отношения. Берлин е убеден, че Полша преувеличава руската опасност.“, отбелязва той. Проруската политика на Берлин действа като източник на неразбиране и причина за разногласия с Варшава и Вашингтон.

Германия, обаче, ще продължи да провежда своята външна политика, в която Русия ще бъде приоритет в икономическата и политическата сфера. Берлин възнамерява да изгради позицията си в отношенията със САЩ през призмата на приятелството с Москва, за да не бъде толкова зависима от Вашингтон, обобщава бившият полски министър на отбраната Ян Парис в интервю за Полската агенция по печата, цитиран от Блиц.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *