ПП заплаши ГЕРБ с развод, Борисов пък се разсърди на Петков

България отблизо
От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета ”Петков”, на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. Това написаха във Фейсбук от коалицията ПП-ДБ.

От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи, допълниха те.

 

Причината за острата реакция на „Продължаваме промяната“ е гласуването на второ четене в парламентарната правна комисия на законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. На вчерашното заседание по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ правната комисия промени така съдебния закон, че отвори вратата прокуратурата да има пълен контрол върху избора и уволнението на ръководителите на двете върховни съдилища.

Според предложенията, които Назарян не мотивира, 13, а не 17 гласа във Висшия съдебен съвет стигат за избор и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, и на главния прокурор. Но без изискването за двамата председатели и да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, както беше предложението на правителството.

 

Беше одобрена и преходна разпоредба която придаде обратна сила на закона и за започналите вече процедури. Тоест, нужното мнозинство за уволнението на Гешев падна на 13 гласа. Редакциите бяха приети с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. „За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи“, коментира Лена Бориславова от ПП след гласуването в парламентарната правна комисия.

Не закъсня и отговоря на Борисов:

„То човек да няма телефон на днешно време, превърнахме се в държава на записите. Мен ме записваха по тоалетни и по спални“, коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира.

 

„Нямам друг коментар по темата освен нечистоплътност”, подчерта той.

По думите му целта на тези записи е „да не се състави правителство”. „Целта е тази. Видяха, че всичко е много да се случи. Аз знам, че това обслужва много различни интереси, които не искат България да се стабилизира”.

„Не знам Кирил Петков какво знае. Не мога да коментирам нещо, което не знам. На негово място нямаше да коментирам. Това е нерегламентирано. незаконно. Това е нечистоплътие. Защото вместо да си говорим за бюджета, кога ще довършим реформите – ние си говорим кой и как записал”, подчерта Борисов.

„Мария Габриел води преговори. Аз не участвам. Мен може да ме изпере само народът.“, каза Борисов

„Мен може да ме изпере само народа. Аз само в кавички слагам тази „Делонги“, за да звуча западно. Видяхте как престават да говорят за кюлчета и шкафчета, защото е същият монтаж. Целта бе да ме омаскарят. Да се срине държавата и сега всички виждат за 2 години какво се случва. След 4 години едно и също нещо. Няма да коментирам, защото изрично настояха да не коментирам“, посочи още Борисов по повод разпитите му.

„Притеснява ме времето, което са избрали – когато се прави правителство. Можеше да са преди или след една седмица, нищо нямаше да се промени“, каза още Борисов.

„Не знам, ако отидем на избори ПП и ДБ как ще говорят за правосъдна система, защото на втория разпит ме попитаха защо Мария Габриел е поискала оставката и аз ли съм наредил. Аз само попитах Надежда Йорданова, Крум Зарков, Христо Иванов и другите разпитвате ли са. Не! Значи само от ГЕРБ зависи правосъдната система.“, заключи Борисов

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *