ПП започнаха да тропат с крак на БСП за кабинета. Намесиха и Бойко Рашков

България отблизо

Ще говорим за структури и министерски състав, когато се убедим, че има мнозинство. Колегите поискаха мандатът да бъде държан достатъчно дълго, за да бъде приет Закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков да стане негов председател. Трябва да се потвърди управленската програма. Първата задача и цел са постигнати. Това заяви вицепремиерът и икономически министър в оставка по време на извънреден брифинг на БСП в парламента, минути след срещата с ПП. 

„Днес ще потърсим ИТН за среща и може би ще ги поканим за утре“, допълни тя.

 

Нинова заяви, че БСП не е поставяла условия за дипломатическите отношения с Русия, но ще се постарае да ги възстанови.

„България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което не изключва „Газпром“. Това е прието и разписано. Що се отнася до Бойко Рашков – обществото трябва да даде оценка за неговата работа“, допълни тя.

„Обърнахме се към ПП да поемат ангажимент за премиер, но това ще се случи едва след като имаме мнозинство. Трябва да имаме 121 гласа за политики и да се гарантира възможност да влезе Планът за възстановяване, подкрепа за бизнеса, гарант за социалната политика. Всичко това за нас е изключително важно и когато се убедим, че имаме 121 депутата да го приемат, ще съставим правителство“, заяви още вицепремиерът в оставка.

„Конституцията не е достатъчно ясна за третия мандат. Всичко зависи от разговорите, които ще водим. Ако постигнем бързо съгласие по програмата, ще стигнем до втори етап. Разговаряхме с ПП да оставим програмата отворена за предложения на ИТН. Тъй като те не участваха в първия кръг, ще им дадем възможност да допълнят нещо, но да стъпим на това, което вече имаме“, каза още тя.

„Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу сегашния модел на управление. То трябва да приеме съдебна реформа. Ако подкрепят – подкрепят. Ако не, няма да имаме мнозинство и отиваме на избори. Искаме да положим усилия за работещ кабинет и парламент, да се приемат законите, да се посрещне тежката зима. Да речем, че с кризата на газа се наложи да направим таван на цените. Това няма да стане без работещ парламент“, завърши Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *