ПП се готви да финтира Мария Габриел. Ще има ли изобщо ротация?

България отблизо
„Продължаваме промяната-Демократична България“ постави въпроса за премиерска ротация с ГЕРБ, като постави под съмнение активността на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел по отношение на влизането ни в Шенген. През март догодина Габриел трябва да замени министър-председателя Николай Денков на поста по силата на споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ и съвместната им управленската програма.

Разписаната в програмата цел –  „Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 г.“,  към днешния ден изглежда непостижима.

 

Депутати от ПП-ДБ са се обърнали официално към Мария Габриел „какви мерки ще предприеме до края на годината в качеството си на министър на външните работи и заместник министър-председател за приемане на Република България в Шенгенското пространство до края на 2023 г., който приоритет е сред основните мотиви за подкрепата на ротационното правителство от страна на коалиция ПП-ДБ“.

„Наблюдаваме непрекъснатите усилия на премиера акад. Николай Денков, както и на отделни народни представители от управляващото мнозинство, за ускорено приключване на процеса по приемане на страната ни в Шенгенското пространство, но със загриженост отбелязваме по-слабо активната роля на министерство на външните работи в отстояване на тази цел. Не бихме искали да рискуваме евроатлантическата посока на развитие на България поради пропуснати възможности за действие. Затова ще изискваме от вицепремиера и министър на външните работи отчет за всяка седмица в писмена форма.“, пишат още от ПП-ДБ.

 

Това съобщение идва на фона на вчерашната визита на премиера във Виена, където отново получихме отказ от вдигане на „ветото“ за членството ни. Както е известно Австрия и Нидерландия остават последната пречка пред страната ни, въпреки че формално сме покрили всички критерии. „За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност“, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер.

 

 

Съобщението напомня и за „некоалиционните“ търкания между ГЕРБ и ПП-ДБ , атаките към кабинета и определени министри.

 

Преди време Борисов заяви, че ще иска смени на министри при ротацията, която се пада в началото на март 2024 г. , защото някои от сегашните не се справяли с работата.

 

От ПП-ДБ бяха поставили 7 искания, за да живее този кабинет. Сред тях бяха и реформа на службите, каквато ГЕРБ и ДПС отказаха да правят, общ борд за назначение на регулаторите, какъвто все още няма, както и преработка на Изборния кодекс – каквато също няма.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *