Предупрежденията на Путин подействаха: Висш дипломат заяви, че Украйна може да се откаже от НАТО!

Свят

Украйна може да се откаже от стремежа си за присъединяване към НАТО, за да избегне война с Русия.

Това заяви украинският посланик в Лондон в заявка за сериозна отстъпка към Москва в отговор на недвусмислените предупреждения на Владимир Путин и дислоцираната наблизо мощна руска военна групировка, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Посланик Вадим Пристайко, който е и бивш външен министър, посочи пред Би Би Си, че Украйна има желание да бъде „гъвкава“ в целта си за членство в Северноатлантическия пакт, което членство според руския лидер Владимир Путин може да предизвика война.

„Можем да се откажем от НАТО – ако ни се наложи да отидем на сериозни отстъпки“, заяви дипломатът в отговор на въпрос дали Киев може да промени позицията си спрямо членството в НАТО.

Украйна има обещание от 2008 г., че в крайна сметка ще получи възможност да се присъедини към алианса, което пък ще доближи западния военен блок до границите на Русия.

Според Владимир Путин, засилващите се връзки на Украйна с пакта може да я превърнат в площадка за ракети на НАТО, насочени към Русия. И Русия трябва да наложи „червени линии“, за да осуети това.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *