Президентът е с орязани правомощия в проекта за нова Конституция, която внесе ГЕРБ!

България отблизо

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България.

Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, заявиха от пресцентъра на партията.

ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

 

В началото на следващата седмица поканите за официалните консултации ще бъдат изпратени.

 

В текста е премахната възможността гражданите да сезират Конституционния съд за нарушения.

Иначе казано – не е въведена индивидуалната конституционна жалба – точка, която бе поставена като акцент в изявлението на премиера в петък.

В своята цялост съществени изменения в документа няма.

 

Променена е структурата на досегашната Конституция, като са разместени някои от нейните членове.

Най-същественото изменение, е че „Народното събрание се състои от 120 депутати“,  а президентът няма да участва в изборите за съдебна власт.

Заложено като текст е възможността Народното събрание да може да изменя и допълва всички разпоредби на Основния закон, както и да приема нов такъв. Иначе казано – премахва се Великото народно събрание.

Създадена е отделна, по-разширена глава за омбудсмана на Република България.

 

Прокуратурата получава право на законодателна инициатива.
Предлага се освен депутатите и правителството законодателна инициатива да имат двата съдебни съвета – на прокуратурата и на съдиите.

Ако проектът бъде приет в този вид, мандатът на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища ще бъде намален от 7 на 5 години. Вече няма да има и Висш съдебен съвет, а съдебен съвет на прокуратурата и съдебен съвет на съдиите. Членовете им ще се избират от парламента и от гилдиите.

Главният прокурор ще бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца, но ще отговаря на въпроси по конкретни дела само ако наблюдаващият прокурор е позволил – т.е. когато иска главният.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *