Президентът: Изборите у нас са индустрия за милиони! Кражбите на гласове са престъпление, но организаторите му не са наказани!

България отблизо

Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори.

Това каза президентът Румен Радев по време на свикана от него среща с представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година, предаде Агенция „Фокус“.

 

Президентът посочи, че е получил подробни доклади от МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка с провелите се местни избори и благодари на ЦИК за положените усилия.

„Благодаря на усилията на всички институции, най-вече на ЦИК. Още с встъпването в длъжност трябваше да организират избори и за Европейски парламент, и за местните избори, плюс да въведат машинно гласуване“, посочи той.

Румен Радев очаква на следващ етап по въпроса да се направят консултации и с политическите партии.

„Целта на днешната среща е на институционално и експертно ниво да идентифицираме проблемите, анализираме причините и да чуя вашето предложение за промени, чрез които да се отиде към подобряване на изборния процес. След това следват консултации с политическите партии. Трябва със съответните промени да постигнем по-добри избори за цялото общество. Когато говорим за честни избори, на всички е ясно, че в демократичния свят няма правила, които да водят към идеални избори – такива няма“, добави още президентът.

 

Специално за недействителните бюлетини и проф. Михаил Константинов обясни много пъти, че проблем има в отбелязването на преференциите. Спасението тук е машинният вот, изтъкна президентът Румен Радев.

„Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в „Ютюб“ се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни“, отбеляза държавният глава.

По думите му след провелите се местни избори трябва да се извлекат сериозни поуки и да се предприемат енергични действия, тъй като парламентарните избори съвсем не са далеч във времето.

„Времето до следващите избори не е далеч предвид огромния обем от работа, която трябва да бъде свършена“, обясни той.

 

Президентът определи броя на недействителни бюлетини за общински съветници като неприемлив.

 

„Това не може да бъде процент за една нормална европейска държава“, добави Румен Радев.

 

Социологическите агенции и медиите нарушават поголовно закона по времена избори, трябва да има по-голяма тежест на наказанията за корпоративния и купен вот, каза още президентът.

„Имаме проблеми със спазване на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на гражданите. Големите проблеми и предизвикателства са корпоративният и купеният вот. Законът се нарушава поголовно. Това прави впечатление на всички. Дали е съзнателно, или не, има огромни разминавания в екзитпола с действителността, а това влияе на гласа на хората. Това е недопустимо и тук трябва да има сериозна реакция“, допълни държавният глава.

 

Като друг проблем пред изборния процес Румен Радев посочи корпоративния и купен вот.

„Най-трудно е да преодолеем този вот. Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки всички това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления.

 

Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията“, посочи той.

В заключение президентът отбеляза, че провеждането на срещата е важно, тъй като от честността и прозрачността на изборите зависи не просто демокрацията,а и легитимността на управлението, както и тази на институциите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *