Президентът Радев: Не искам правителство, направено насила и на всяка цена! Искам да помогна на народа да тръгнем напред и да преборим корупцията и бедността!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев пресече спекулациите, че настоява за кабинет на всяка цена.

 

„Президентът не е и не може да е архитект на една управляваща коалиция. Най-малко поради обстоятелството, че това не влиза в моите правомощия. Не искам да намесвам президентската институция в този процес.

Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички опции на диалог и търсене на консенсус. Едва тогава да говорим за предсрочни избори“, посочи Румен Радев.

Това се случи по време на срещата с ДБ, на която президентът изясни позициите си за недоразбралите и уточни, че иска партиите да работят за България и българския народ.  И колкото повече се ходи на избори, толкова повече се отдалечават демократичните процеси и новото начало.

”Демократична България” ще участва отговорно – дали като коалиционен партньор, дали като участник, подкрепящ отстрани, дали като добронамерена опозиция. Фокусът ни е върху пълен мандат – това е най-здравословната опция, която съществува. Темата за персоните в бъдещ кабинет няма да стои. Интересуват ни две неща. Предизвикателствата са ясни, въпросът е зад кои решения заставаме. И как формираме трайна парламентарна конфигурация. Въпросът не е просто да има кабинет, а той да стъпи върху у формули за подкрепа, която да осигури гръбнак. Плаващите мнозинства лесно се превръщат в подвижни пясъци.

Това заяви по време на консултациите с държавния глава Румен Радев съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

 

Разговорите между президента и парламентарно представените партии на „Дондуков 2“ започнаха днес. Отказ за участие имаше единствено от групата на ГЕРБ-СДС. Първи на преговори седнаха от „Има такъв народ“, а след това на разговори отидоха и от БСП.

„Става дума за сериозна война, ако ще се борим корупционната черна яма да не погълне средствата, които ще дойдат от Брюксел, ако ще се борим за изкопчването на енергийния сектор, ако ще се борим да изкопчим от зъбите на корупцията ин хаус поръчките. Разговорът ще бъде за парламентарната конфигурация, която да излъчи правителство на дълбоката промяна“, обясни пред президента Христо Иванов.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *