Служебният социален министър: Всички пенсии ще бъдат увеличени с 12,5%

България отблизо

Всички пенсии ще бъдат увеличени с 12,5%. Средната пенсия ще нарасте с 65 лева. Максималната пенсия ще стане 1500 лева. Социалната пенсия за старост вече ще бъде 170 лева, вместо 158. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Всички под минималния размер на пенсията ще получат това увеличение от 1 октомври, добави той.

„Това трябва да върви плавно и да е съобразено със социално подпомагане“, подчерта служебният социален министър.

„Предлагаме да бъде отчетен и коефициентът на трудовия стаж. Това обира натрупаните в последните години неравенства. Целта ни е да направим така, че пенсиите да се изчислят с коефициент от 1,35% и колкото се може повече пенсионери да минат над линията за бедност.

„Всички пенсионери над 65 г. вече да имат доход над линията на бедност (369 лева). Догодина няма да има пенсионер, който да получава под 413 лева“, увери служебният социален министър.

Той обаче предупреди, че ще се има предвид и дали пенсионерите имат допълнителни доходи или имат имоти на тяхно име, за да няма несправедливост.

„133 млн. лева на месец е необходимият ресурс за преизчисляване на пенсиите. Пари ще има. С предложенията ни смесваме социално-осигурителната система със социалното подпомагане. Това е цялостен пакет от социални мерки за подпомагане на уязвимите групи. Целта е да не допуснем голяма група хора да живеят в риск от бедност, каквато са пенсионерите“, обясни министър Донев.

„Служебното правителство имаше смелостта да се захване с неравенствата и бедността. С това е свързана и корупцията. Бедността се възпроизвежда непрекъснато. Не трябва да допускаме това да става по наследство. Усилията ни са насочени и към отделния човек и към семействата“, обяви той.

Във връзка с енергийните помощи социалният министър заяви: „Промяна в реда няма, има промяна в размера на помощта. Тя вече е в размер на 5,6% заради по-високите цени. Хората обедняват. 270 000 тази година ще получат енергийно подпомагане. До 31 октомври се приета заявленията. С преизчисляването на пенсиите 120 000 пенсионери ще излязат над линията на бедност“, каза още социалният министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *