Президентът Радев отново взриви България: В чистата и свята република управниците не се крият от народа, а застават пред гражданите с чиста съвест!

България отблизо

Площад „Съединение“ е пълен с хора, дошли да видят на живо тържествената заря, посветена на  135 годишнината от Съединението. Хиляди  пловдивчани и гости на града прииждат, за да сведат глава пред подвига от 1885 година.

Пловдив строи почетните роти на площад „Съединение“. Минути преди това възстановка пресъздаде историческите събития от преди 135 години и моментът, в който Чардафон Велики обявява Съединението.

Паметната дата за Княжество България и Източна Румелия и тази година бе почетена от президента Румен Радев, който поздрави почетните роти и прие рапорта на командващия войсковите части.

60-тият пореден протестен ден днес съвпадна с един от най-светлите празници в българската история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

След градоначалника на Пловдив пред народа застана Румен Радев, който се обърна към народа с тържествено слово. От площада се чуха бурни овации.

 

„Историята неумолимо се движи напред. Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя“, посочи президентът Радев.

Държавният глава подчерта, че именно духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина.

„135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си“, каза държавният глава и подчерта, че това паметно събитие не е дело на външни сили, на висока дипломация или на политически споразумения, а народно дело – победа на българите, отвоювана от шепа родолюбци, нарекли себе си „авантюристи“.

По думите на президента, зад дързостта на смелите българи да предизвикат Великите сили и установения ред, да изправят гордо глава и да поправят една историческа неправда, е застанал целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения.

„Половин България бе оставена под властта на султана. Възродена България показа на света как без насилие, един просветен народ се събира под общата стряха на своята историческа родина и няма сила, която да го спре. Съединението е акт необратим, хора дръзки и свободолюбиви се намират винаги в нашата история“, започна президентът.

„Днес будна България преоткрива силата на девиза – „Съединението прави силата“ с единение около ценностите – свобода, справедливост, равенство пред закона. В чиста и свята република управниците не се крият, а гледат гражданите с чиста съвест и доверие“, каза още той.

Толерантността, солидарността и непреклонността пишат най-светлите страници в историята на България. Лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един осъзнат народ, поел към своето бъдеше. Да живее свободна и единна България!, завърши държавният глава.

На тържествената церемония в Пловдив присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева и множество други официални лица.

 

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *