Президентът Радев представя приоритетите на кабинета „Донев 2“

България отблизо

В този час държавният глава Румен Радев представя задачите и приоритетите на служебното правителство.

 

Церемонията започна с химна на България. След което държавният глава описа в каква ситуация е поело държавата предходното служебно правителство, което е в почти същия състав и в новия си мандат.

„Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Затова и приоритетите, които насочих към вас бяха с този фокус – цени, горива, доходите на хората, покупателната възможност на българските граждани. Въпреки ограничените инструменти, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата„, похвали Радев назначените от него министри. И даде пример за постиженията на кабинета със завършването на интерконектрора с Гърция, първите търгове за втечнен газ и решаването за десетилетие на проблемите със слотовете за газ.

„Вие успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха – „Лукойл“ да се регистрира и да плаща данъците си у нас„, заяви още в словото си Радев.

Президентът заяви, че за пръв път държавата е стъпила с пълната си мощ на „Капитан Андреево“, засилила е охраната по границата и нелегалният трафик на мигранти е бил редуциран.

Радев ще очаква от новия стар служебен кабинет:

– да гарантира покупателната способност на гражданите и да се бори с обедняването

– да подкрепя най-уязвимите

– да ограничи спекулата

– да подкрепи родните производители

– агресивно да привлича чуждестранни инвеститори

– основна задача е подготовката на изборите като предвид промените в Изборния кодекс (връщането на хартиената бюлетина, бел.ред.) това ще бъде по-трудно

“Вярвам, че ще направите нужното, за да може гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви Радев.

Държавният глава заяви, че очаква още да продължи развитието на проекта с изграждането на Националната детска болница.

“Партиите отново не намериха смелост. Вероятно участниците в тази кампания ще се опитат да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас провалите си, да си приписват успехите ви. Най-отговорно призовавам да пазите самообладание, да не вземате страна. Но отстоявайте истината и достойнството си, интересите на ведомствата, които представлявате. Вторият мандат ще е още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията – големи“, заяви Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *