Премиерът се радва: Ще си сътрудничим в ядрената сфера със САЩ!

България отблизо

„Ядрената енергетика би могла да бъде много добра основа за развитие на партньорството между България и САЩ“, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред американски експерти, които тези дни бяха на посещение у нас.

Премиерът Борисов подчерта, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

В отговор, американските експерти заявиха, че в САЩ има много добри отзиви за срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп.

„Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления“, добави един от американските експерти.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи на делегацията в понеделник техническите параметри на проекта АЕЦ „Белене“ и подчерта опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на безопасност.

По време на срещата с премиера Борисов бе изтъкнато, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. В разговора бе поставен акцент върху успешното партньорство между двете страни, което води до резултат в напредъка по диверсификация на енергийните ресурси./Източник blitz.bg/

По въпроса с нашето евентуално сътрудничество в сферата на ядрената енергетика само ще припомним изказването на нашия експерт Румен Овчаров, който заяви по този повод, че САЩ не развиват своя ядрена енергетика от 1979 г. насам.

Тогава за какво сътрудничество може да става въпрос?! И то за сътрудничество в работата на АЕЦ „Козлодуй“ и построяването на АЕЦ „Белене“? Ами че ако трябва да си сътрудничим с някой в областта на ядрената енергетика, то трябва да го правим с държавата, която има най-голям опит в строителството и експлоатацията на ядрени електроцентрали. Всички знаем, че това е Русия. Но за сътрудничество с Русия не става дума. Ние отново ще са вържем за колесницата на тези, които нямат опит в тази област.

Ето за това говорим, когато настояваме, че правителството пречи на България да възстанови икономиката си. И да увеличи доходите на хората. Понеже не дружи с истинските експерти. А сътрудничеството го прави на политическа основа.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *