Природният газ вече не се пипа! Ето с колко скача цената му!

България отблизо

Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената на газа с 32%, считано  от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това стана на заседание днес при закрити врата. 

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За м. юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh.

 

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ цена и тя е намалена с 30 стотинки – от 186,47 лв на 186,17 лв//MWh.

Основната причина за повишението на цената за месец юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна, допълват от КЕВР.

В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори,  което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси, посочват от комисията.

По-рано днес шефът на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че ситуацията с доставките на газ е изключително сложна в цяла Европа. „Виждате, че Германия намалява потреблението на газ както за битовите така и за промишлените потребители. Добрата новина е, че ние ще имаме природен газ през юли“, каза той.

Цената на газа е формирана от множество източници. „Булгаргаз“ не имал досега толкова много доставчици на синьо гориво, посочи Тодоров.

„Дълг е на „Булгартрансгаз“ и на другите газови дружества да запълнят хранилището „Чирен“ до 80 процента, посочи Тодоров. Ще проведем разговори с тях, за да видим КЕВР какви административни стъпки може да предприеме, така че да осигурим това задължение“, добави председателят на КЕВР.

Цената на природния газ щe расте, докато продължава войната в Украйна, каза Тодоров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *