Проф. Маринов каза на кого президента ще даде третия мандат и ядосан ли е на БСП!

България отблизо

Ще е необходимо да се преодоляват противоречия, затова ще се търси неутрална фигура за премиер. Радев няма да търси експертен кабинет, не е политически архитект или акушерка. Това не е негова работа. Президентът не е сърдит на БСП, няма да вземе емоционално решение за третия мандат.

Това коментира за „Денят на живо“ председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

 

„Трябва да се изслушат партиите в консултациите. Тогава ще може да се вземе решение и да се даде препоръка. Шансовете за сформиране на нов кабинет с третия мандат не са големи. Но дори да не успее, не означава резил за съответната партия. Цената на нов кабинет ще зависи от това какво успее да постигне – ако успее да направи поне частично да облекчи отражението на кризата върху хората, това ще бъде признато. Ако обаче работи зле, цената ще е висока“, смята той. И уточнява, че Радев е готов да поеме отговорността за властта.

„Не ми е предлагано да бъда премиер и смятам, че има много по-подходящи от мен“, отбеляза проф. Маринов.

По думите му въпросът е каква ще е политическата архитектура на правителството.

„БСП, ПП и ИТН нямат нищо против парцелирането. Ето че сега поне единият от лидерите на ДБ казва, че ще търси друг подход, което усложнява задачата. Подходът да се говори с независимите не даде резултат, не виждам какво би се променило.

Ако трябва да се постигне споразумение, трябва да е с легитимните формации. От страна на ГЕРБ има съпротива да има коалиция без лидери, съмнявам се, че Борисов ще се махне и партията ще се промени драстично“, подчерта проф. Маринов. И допълни, че БСП постепенно отстъпва назад и това е резултат от поредица от събития.

„Според мен тази партия има нужда от сериозно преосмисляне на своите цели и поведение. Напуснах я преди 25 години, когато беше много различна. Вече е много по-зле организирана и обсебена от своето ръководство, без възможност да се чуят критични мнения. Ръководството на БСП работеше против президента преди изборите, затова и загубиха от електората си“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *